Mnogi poznati glumci, znanstvenici, sportaši, predsjednici država su Romi

Foto: Rita Hayworth, Ava Gardner, Pablo Picasso

O njima govorimo kao o vječitim lutalicama, sakupljačima sekundarih sirovina i prosjacima, ali ne i kao o glumcima, znanstvenicima, predsjednicima države. Za njih kažemo da vole život, pjesmu i igru, ali ne i da su majstori s loptom, kistom ili gitarom.

Riječ je o narodu koji je porijeklom iz Indije, a jedina knjiga koju su ponijeli iz svoje postojbine je jezik. Kulturu naroda, čiji naziv u prijevodu znači ‘čovjek’, čine jezik, glazba, religija i mitovi. Njihova zastava je plavo-zelena s točkom u sredini, a himna ‘Đelem-đelem’.

Prošle godine je u studenom u Beogradu, u kazalištu “Duško Radović”, otvorena izložba na kojoj su prikazani najpoznatiji Romi u svijetu. Mnogi su bili zatečeni jer na fotografijima nisu bili ljudi koje, kako pokazuju istraživanja, mnogi ne žele u svom susjedstvu, već ličnosti kojima se skoro svi dive.

Pisci, znanstvenici, umjetnici, predsjednici države

Od 1956. do 1961. godine predsjednik Brazila bio je Juscelino Kubitschek de Oliveira, čovjek za vrijeme čije vladavine je država bila stabilna i ekonomski napredovala. Poznat je po utemeljenju Brazilije, novog glavnog grada, nazivajući ga “ocem” modernog Brazila. Majka mu je bila češki disident romskog podrijetla koje je on sa ponosom isticao, a jedan od najljepših mostova u Brazilu nazvan je po njemu.

John Banjan, poznati engleski pisac čije je djelo “hodočasnika putovanja” jedno od najviše prevođenih dijela poslije Biblije, španjolski pjesnik Antonio Maćado i Jon Budaj Deleanu, koga Rumunji slave kao svog Homera, bili su Romi.
Prva velika ruska matematičarka, prva žena profesorica u sjevernoj Europi, prva žena urednica znanstvenog časopisa, bila je Sofija Kovalevskaja, a danski profesor na Odsjeku zoofiziologije August Krogh 1920. godine dobio je Nobelovu nagradu u oblasti medicine. Oboje su bili Romi.

Pablo Picasso, jedan od najvećih slikara, kipara, crtača i grafičara 20. stoljeća i jedan od osnivača kubizma, kao i Niccolo Paganini, čuveni violinist i skladatelj i prema mišljenju mnogih jedan od najvećih virtuoza svih vremena koga su žene opsjedale a on se “branio “riječima:” Nisam zgodan, ali kada me žene čuju kako sviram dolaze mi puzeći “, bili su također Romi.

Đango Reinhardt, koji nije znao čitati note i svirao je samo s dva prsta (pošto su mu mali i domali bili paralizirani), smatra se jednim od najvećih jazz-gitarista svih vremena. I nikome nije bilo bitno to što je Rom.

Najveća zvijezda nijemog filma u Hollywoodu Charlie Chaplin, kome je 1975. godine engleska kraljica Elizabeta II dodijelila čin viteza kao jednom od najzaslužnijih građana Velike Britanije, kao i Michael Caine, glumac koji je osvojio dva “Oscara” i tri “Zlatna globusa” i dobio titulu sera 2000.godine, bili su Romi.

Pablo Picasso
Pablo Picasso

Ava Gardner, glumica koju mnogi smatraju jednom od deset najseksipilnijih žena svih vremena i Natalie Wood, bez koje bi “Buntovnik bez razloga” bio nezamisliv, javno su se deklarisale kao Romknje. Tu je i Rita Hayworth, seks simbol 40-ih godina. Ostvarila je 71 ulogu, a njezin najpoznatiji film je “Gilda” iz 1946. koji je poznat po njenom senzualnom svlačenju jedne rukavice.

Roni Vud, gitarista legendarnog sastava “Rolling Stones”, je od kolega iz skupine za 60. rođendan na poklon dobio karavan, kako bi ispunio svoju želju da svijet, kao i njegovi preci, proputuje karavanom.

Yul Brynner, najpoznatiji filmski “ćelavac” koji je za ulogu kralja Siama dobio “Oscara” (pomenutu ulogu je u mjuziklu “Kralj i ja” odigrao 4.625 puta) bio je proglašen za počasnog predsjednika Svjetskog saveza Roma i na toj funkciji ostao do kraja života (1985.godine).

Svi su oni bili Romi. A mi ih znamo i divimo im se po onome što su radili i što su iza sebe ostavili, a ne po tome što su bili.

Možda Romi oko nas svijetu nisu poznati, ali nama jesu. Žive u našem susjedstvu, dio su naših života, htjeli mi to ili ne. I umjesto što ih zovemo ciganima, gurbeta, čergarima, sjetimo se da pripadaju narodu čije ime u prijevodu znači čovjek.

Romska reprezentacija snova

“Telegraf sport” je prošle godine “sastavio” reprezentaciju kojoj bi pozavidjele i najjače ekipe najvažnije sporedne stvari na svijetu. Oni bi, da su igrali na ljetos održanom svjetskom prvenstvu u Brazilu, imali dobre šanse osvojiti jedno od prva tri mjesta. “Ulazna karta” za reprezentaciju bilo je njihovo romsko porijeklo.

Tako bi u sastav prvog momčadi Romske reprezentacije ušli Sergio Asenjo, Bane Nikolita, Vilmos Vašnak, Emin Nuri, Alessandro Nesta, Andre Pirlo, Ricardo Quaresma, Jose Antonio Reyes, Zlatan Ibrahimović, Jesús Navas i Pierre Andre Gignac. Imali bi i jaku klupu – Kenny Stamatopulos, Predrag Luka, Christos Pasaloglu, Ciprian Marika, Dani Guiza, Ivo Pekalski i David Vaireleš.

zlatan-ibrahimovic
Zlatan Ibrahimović

I stručni stožer bi bio dostojan ovakve reprezentacije – Hristo Stoičkov i Georgij Hadžija, dok bi im asistent bio Fabio Liverani. Tu bi se našli i Dejan Osmanović, Aljoša Asanović, Erik Kantona, Ilie Dumitrescu, Mariuša Lakatuš.

Izvor: ROMinfomedia.rs

🔥246