Srbija: Sramotan oglas se pojavio u Beogradu “Iseljavam Rome (Cigane) iz vašeg kraja”

SRBIJA/BEOGRAD – Na prometnim znacima oko Tašmajdana u Beogradu osvanuo rasistički oglas: “iseljavam Rome (Cigane) iz vašeg kraja”.

Oglas, na kom je čak ostavljen i broj telefona, pojavio se na beogradskim prometnim znacima samo dva dana nakon nereda koji su se dogodili u Resniku zbog useljavanja Roma u to predgrađe, a u kojima je ozlijeđeno 13 policajaca i dva građanina.

Prema pisanju “Blica”, oglas je postavila osoba koja se potpisala kao Aleksandar Tripković, a telefon koji je stavljen u oglas zapravo nije pravi.

Iako autor oglasa možda i nije ozbiljno mislio ponuditi svoju uslugu, sugovornici “Blica” složni su u ocjeni da poruka dobro oslikava stav društva prema Romima.

Vođa svjetski poznate grupe “Kal” Dragan Ristić, porijeklom Rom, u razgovoru za “Blic” priznaje da ga sve to nimalo ne iznenađuje.

“To se moglo naslutiti, još od incidenta u naseljima na Novom Beogradu i u Jabuci. To je isti video spot koji se stalno ponavlja. Znam da kod nas postoji dosta rasizma. Osobno nisam imao problema zbog toga što sam Rom, možda jedino kao klinac. ali ja sam među romskom populacijom u manjini, jer se krećem u različitim društvenim krugovima, intelektualnim. Sa mnom drugačije razgovaraju, jer sam obrazovan i društveno angažiran. ali znam da oni koji su neobrazovani imaju strašnih problema “, kaže frontmen grupe” Kal “.

Međutim, iako je oglas izazvao oštre rekacije javnosti, izgleda da je riječ o široj provokativnoj kampanji, iza koje stoji grupa koja se predstavlja kao “Narodni oglasi”.

Jer, kako piše “Blic”, na pojedinim mjestima u Beogradu pojavili su se “oglasi” istog grafičkog rješenja, poput: “Lajkujem vaš statuse na Facebooku”, “Gušim studentske prosvjede lažnim obećanjima”, “Uspješno dovodim vašu tvrtku do stečaja”, “Odlažem sudske procese do daljnjeg” …

Izvor: b92.net

3