Svjetski dan romskog jezika

Autor: Ivan Dorian Molnar/M.Š.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se osmu godinu zaredom. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je središnja svečanost obilježavanja Svjetskoga dana romskog jezika.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se već osmu godinu. Sve je više zainteresiranih za ovaj jezik koji je svoje mjesto pronašao i na sveučilišnoj razini. Sve je počelo u Zagrebu 5. studenog 2009.godine objavom prvog romsko-hrvatskog rječnika, na kojeg je autor Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine, kao i na svoj jezik, izuzetno ponosan.

Teme na međunarodnom znanstvenom skupu svake su godine raznolike. No ono najvažnije je standardizacija romskog jezika, kojeg danas čini 60-ak dijalekata. Njegovo izučavanje postaje sve važnije. Počelo se govoriti o romskom jeziku. Nema li našeg jezika, nema ni našeg naroda, ističe Sandra Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Hrvatskoj. U Hrvatskoj danas živi blizu 17 tisuća Roma. Standardizacijom jezika utječe se na kvalitetu obrazovanja.

Danas se romski jezik kod nas uči i na fakultetu. I to od 2012. godine uz pomoć novih, obrazovanih kadrova. Imali smo dva izborna predmeta na Filozofskom fakultetu. To je Romski jezik 1 i 2 i Književnost i kultura Roma, objašnjava zastupnik Kajtazi. No to nije dovoljno, a kako Romi žele imati obrazovane kadrove koji će držati izbornu jezičnu nastavu, osnovan je i magistarski studij romskog jezika i kulture. A veseli što je interesenata sve više.

Dio svoje bogate kulture predstavljen je danas na središnjem obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Gosti su predsjednica Republike, Sabora i Premijer. Obilježavanje se nastavlja i sutra kada će svima, uz besplatan ulaz, u Muzeju suvremene umjetnosti romskim jazz koncertom pokazati i svoj drugačiji glazbeni izričaj.

Izvor: hrt.hr

🔥18