Srbija: Dobio batine zato što je Rom!

SRBIJA/BEOGRAD – Cigansturo, dođi ‘vamo – naredila su tri napadača maloljetnom A. O., učeniku Trgovačke škole

– Cigansturo, dođi ‘vamo – naredila su tri napadača maloljetnom A. O., učeniku Trgovačke škole.

Napad se dogodio usred dana, oko 14 sati, kad je A. O. izlazio iz fotokopirnice u Cetinjskoj ulici nedaleko od škole.

– Nikada prije toga ih nisam vidio. Imali su između 20 i 25 godina i vodili su psa sa sobom. Čim su mi se tako obratili, pitao sam ih što da dođem, a oni su ponovili: “Dođi ovamo, cigansturo jedna”. Odmah sam potrčao ka školi, ali su me stigli i udarili nekoliko puta u glavu. Sve se odigralo brzo. Kad su me izudarali, rekli su samo: “Aj sad, marš odavde!” – Priča vidno uznemireni A. O.

Pretučeni mladić je napad izvijestio direktorki škole Vesni Živanović-Babić, koja je odmah pozvala policiju. Kako neslužbeno saznajemo, jedan od napadača je odmah identificiran uz pomoć Facebooka, a odranije je poznat policiji.

Nacionalni savjet romske nacionalne manjine u Srbiji (NSRNMS) najoštrije je osudio vandalsko ponašanje trojice napadača.

– Ovakve stvari ne smiju se dešavaju. Dečko je maloljetan, a pretukla su ga trojica starijih momaka. Vrijeđanje po nacionalnoj osnovi je također za svaku osudu. Otac maloljetnika je čak pomišljao i da ga ispiše i škole, ali smo, na sreću, uspjeli ga odgovorimo – rekao je Ivan Vasić, glasnogovornik NSRNMS.

To su huligani i nacisti!

– Moj sin je odličan i redovan đak, nikada nije izostao s nastave. Krenuo je sasvim normalno u školu i da usput nešto fotokopira. On je elegantan i pedantan, ali boja ga je izdala! Onda su ga neki huligani i nacisti, da ih tako nazovem, napali! – Kaže Rahman Omerović, otac napadnutog mladića.

Veljović: Otkriveni napadači

Trojica mladića koji su pretukli dječaka romske nacionalnosti Aliju Omerovića ispred Trgovačke škole u Beogradu su uhićena, izjavio je direktor MUP-a Srbije Milorad Veljović.
Trojica uhićenih rođeni su 1990. godine i oni su iz Beograda, rekao je Veljović za B92. Mladići se nalaze na saslušanju u beogradskoj policiji.

Đelić osudio napad

Potpredsjednik Vlade za Europske integracije i predsjednik Savjeta za unapređenje položaja Roma Božidar Đelić najoštrije je osudio brutalni napad na romskog mladića Aliju Omerovića.
“Republika Srbija je država svih građana koji u njoj žive i najsnažnije ćemo se suprotstaviti svima onima koji nasiljem i diskriminatorskim ponašanjem ruše vladavinu prava i krše ljudska i manjinska prava i slobode u Srbiji”, priopćio je tim povodom Đelić.

“Kao demokratska i pravna država, Srbija će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da zaštiti svoje građane i kazni one koji dovedu u pitanje načela građanske demokracije u našoj zemlji i potiču neravnopravnost, mržnju i netrpeljivost po osnovi nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti”, naglasio je potpredsjednik srpski vlade.

Izvor: blic.rs

0