Srbija: Izgrađeni zid oko romskog naselja u Kruševcu. “Berlinski zid, samo za cigane”

SRBIJA/KRUŠEVAC – Betonskim zidom visokim dva metra ograđeno je romsko naselje “Marko Orlović” u Ulici Blagoja Parovića u Kruševcu.

Dok u lokalnoj upravi tvrde da je zid zapravo zvučna barijera naselja od buke, drugi kažu da je betonski zid postavljen da bi se selo ogradilo od pogleda inozemnog investitora koji u neposrednoj blizini treba graditi tržni centar i stanove.

Ni ni Kineski, ni Berlinski, ni Ciparski, a ne liči ni na zaštitne ograde koje od buke čuvaju naselja. Betonski zid visok dva metra i debeo 25 centimetara romsko naselje štiti od ulice ili ulicu od romskog naselja.

“To je Berlinski zid, samo za cigane. Tako je, tako smo zaslužili. Kako da vam kažem, ovo selo je stvarno drugačije malo od ciganmale unutra, oni to smatraju sirotinjskim “, navodi jedna od žiteljka romskog naselja.

“Iz svoje kuće nemam izlaz, 30 metara mi je s jedne strane, 30 sa druge. Ne samo ja, mnoge obitelji “, dodaje jedan muškarac.

Što još kažu žitelji romskog naselja:

“Ako bi se neka kuća upalila … Oni na to nisu mislili. Kako bi prišli vatrogasci da gase vatru? A sanitet? Kako priđe sanitet? Mi cigani možemo umremo, ne mari nitko za nas “.

“Ja mislim da nije uredu ovaj zid uopće. Ispada kao zatvor “.

Projektant zida nije predvidio izvanredne događaje. U jednom dijelu selo između kuća i zida ima manje od jednog metra pa je u slučaju izvanrednih okolnosti dolazak Hitne pomoći ili vatrogasaca onemogućen.

Osim toga, pojedinim obiteljima uredno regirstrovana vozila ostala su zazidana unutar zida.

Ipak, i pored svega toga, pojedini građani nemaju ništa protiv zida.

“Izgradnja ovog zida, šta znam … Ukras je lijep. Lijepo i čisto “, kaže građanka Kruševca, dok jedan muškarac dodaje:” Dolje je dosta kuća bilo nezaštićeno od rugla. Sve u svemu, ja kao žitelj ovog naselja ja se sasvim slažem s ovom ogradom što je podignuta “.

Interesantno je da se zazidano romsko naselje nalazi prekoputa budućeg naselja Aerodrom gdje će uskoro početi izgradnja tržnih centara i stanova.

Zid oko romskog naselja dugačak je 120 metara, iza njega nalazi se 200 kuća i 2.500 ljudi, a predviđeno je samo četiri ulaza za automobile.

U lokalnoj samoupravi kažu da sa zidom nemaju ništa, napravljen je na magistralnom putu i za odgovaraju Putevi Srbije. Sa druge strane, iz Puteva Srbije kažu da oni jesu financirali i izveli projekt, ali da je elaborat za izgradnju zida platila lokalna samouprava.

Izvor: b92.net

🔥16