Srbija: Cijelo naselje tri mjeseca bez struje “Živimo uz svijeću kao u srednjem vijeku”

Foto: K. Kamenov/RAS Srbija
Autor: Branko Janačković

Dijete mi ima kroničnu astmu, guši se svake noći iu bolnici su nam dali inhalator, ali nemamo gdje da ga uključimo jer nemamo struju.

Prije tri noći je imao težak napad, zamalo da ga izgubimo.Ovim riječima opisuje teške trenutke Sanita Alilović, majka dječaka Alena (4) iz naselja Crvena zvezda u Nišu čijih 600 stanovnika već treći mjesec živi bez struje.

Dobrila Rušidović, koja je u osmom mjesecu trudnoće, kaže da joj je najteže održavanje higijene.

– Graham vodu na štednjak pa se polivam kao u srednjem vijeku – veli ona.

Kad padne mrak, u kućercima zaiskre svijeće, a jedina svjetlost vani dopire sa udaljenih bandera.

– Djeci je najteže noću, plaše se mraka. Imamo i bebice od tri mjeseca. Teško se održava higijena, strahujemo od zaraza. Hranu nemamo gdje da čuvamo jer nema hladnjaka. Što se ne pojede, baca se – priča Irena Useinović.

Zenko Osmanović (12) boluje od srca. Još mu je teže kad mora učiti u mraku.

– Prije neki dan pala mi je svijeća kada sam noću pošao odvesti djecu u WC. Mogla je cijela kuća da mi izgori, ne samo naša nego i sve okolo – jada se se njegov otac Marjan Osmanović.

Žitelji naselja su socijalno ugroženi.

– Za agregat treba 500 dinara dnevno. Odakle? Zaradim od stare hartije jedva 6.000 dinara mjesečno, koliko za kruh. Imam unuče od osam mjeseci. Kad padne mrak dijete traži žarulju, prstom mi pokazuje na strop. Plače cijele noći – dodaje Aca Džemailović.

Predsjednik naselja Sulejman Sulejmanović kaže da je problem nastao jer je stotinjak kuća, sagrađenih šezdesetih godina, priključeno na dva strujomera, pa su stalno u crvenoj zoni.

– Prije dvije godine dug je bio devet milijuna. Bili smo bez struje pet i pol mjeseci pa je puštena nakon što je, kako nam je rečeno, anonimni donator uplatio dio sume. Po usmenom dogovoru ljudi koji su tada vodili selo s ED, mjesečno smo plaćali struju 1.000 dinara po kući. Plaćano je svaki mjesec, tijekom dvije godine po 100.000 dinara za selo, ali su nas 22. kolovoza opet isključili zbog navodnog duga od 30 milijuna dinara.

Kako je dug toliko mogao narasti ako sve vrijeme plaćamo struju i ako je anonimni dobročinitelj navodno platio dio duga. Sumnjamo da je bilo što plaćeno – kaže Sulejmanović. On dodaje da je prema toj računici potrošnja mjesečno 18.000 dinara po kućanstvu što je nemoguće, jer rijetko tko ima perilicu, zamrzivač, plinski struju ili druge električne aparate.

EPS: Nijedan dogovor o plaćanju nije ispunjen

U EPS kažu da je struja isključena zbog višemilijunskih dugova nastalih u posljednje tri godine i da se zbog teške socijalne situacije izlazilo u susret žiteljima. “Nažalost, nijedan dogovor o plaćanju potrošene struje nije ispunjen, naprotiv, dug je samo rastao. U 2016. mjesečni račun, ne računajući kamate, kretao se od oko pola milijuna dinara leti do više od milijun dinara zimi. Stanovnici naselja platili su EPS- u ukupno 700.000 dinara za osam mjeseci 2016. i sve uplate su uredno uračunate u ukupan iznos obveza. Pored toga, dug je na kraju kolovoza dosegnuo iznos od 29,6 milijuna dinara “, navode u EPS. Oni ističu kako poštuju politiku Vlade Srbije o uvođenju reda u plaćanje obveza. “Ponovno priključenje na sustav za upotrebu u naselju Crvena zvezda moguće je kada se ispune zakonski uvjeti”, navode u EPS.

Izvor: blic.rs

🔥1