Srbija: Podizanje sigurnosne kulture kod romske populacije

SRBIJA – YUROM Centar nastavio je s provođenjem projekta “Čuvaj se” u cilju podizanja sigurnosne kulture kod romske populacije. projekt koji Rome uči zaštiti od požara, podržan je od Europske Unije, Vlade Švicarske i Srbije i Europskog progresa.

U 2012. i 2013. godini dvanaestoro romske djece stradalo je u požarima u romskim naseljima i to je bila ključno za pokretanje projekta “Čuvaj se”. U nastavku realizacije projekta, u svakom romskom naselju biće postavljena po dva protupožarna aparata u cilju podizanja sigurnosne kulture. Obuhvaćeno je devet općina u kojima živi 25 tisuća Roma, kaže Osman Balić iz YUROM Centra.

14695483

“Želimo sigurnost podignemo na višu razinu i podsjetimo nadležne organe da je epitet jedne države da građanima pruži sigurnost i sigurnost”, tvrdi Balić.

U prvom krugu realizacije projekta podijeljena su 43 aparata u 22 romska naselja u 10 općina na Jugu Srbije. Obučeno je 100 mladih za rukovanje protupožarnim aparatima, održano 10 tribina na tu temu, a podijeljeno šest tisuća letaka. Rezulatat je da je spriječeno širenje dva požara u Leskovcu.

“Romi dobivene protiv požarne aparate čuvaju, pune ih, održavaju jer svjesni su njihove važnosti. Hidratske mreže nismo postavljali jer su romska naselja uglavnom nelegalna i nema priključak vodu “, dodaje Balić.

Novoformirana dobrovoljna vatrogasna društva nastala obukom Roma, postat će dio Saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava Srbije i dio sigurnosnog sustava Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije.

Izvor: ROMinfomedia.rs

🔥0