U Češkom gradu Žatec u lokalnoj piceriji ubijen romski mladić

 

ČEŠKA/ŽATEC – U utorak, 18. listopada oko 19 sati došlo je do sukoba među kupcima u piceriji u češkom gradu Žatec, u kome je jedan, mladi Rom, od posljedica ozljeda umro. Lokalna policija je intervenirala tijekom tuče.

Još uvijek nije jasno što je bio uzrok smrti, policija čeka rezultate a sud je naložio-autopsiju.

“Mogu potvrditi da je 18. listopada oko 19časova mladić (rođen 1989.) iznenada umro u zgradi picerije u Masarykovoj ulici u Žatec, a nakon hitne pružene prve pomoći mladić nije uspio oživjeti. Sud je naložio obdukciju kako bi se utvrdio stvarni uzrok smrti. Policija intenzivno radi na slučaju “, rekao je Jaromira Strijelce, glasnogovornik državne policije u Lõuna.

Iako ostaje nejasno kako se incident razvijao, češki mediji saznaju da se mladi Rom, navodno ponašao agresivno po dolasku u pizzeriju. Prema riječima nekoliko očevidaca, vrlo je vjerojatno da je bio i pod utjecajem droge.

Navodno je prišao stolu gdje su sjedile nekoliko djevojaka i smetao im. Prema jednoj verziji što ispostavilo i točnim, radnik picerije je navodno savladao mladog romskog čovjeka udarivši ga nogom u predjelu vrata. Zaposleni radnik koji je udario mladića prema riječima kolega iz picerije je ljubitelj borilačkih sportova.

Prema drugoj verziji događaja koji su opisali očevici, jedan mušterija u samoj piceriji je napao mladića, udario ga nogom, a potom ga još četiri muškaraca napalo.Navodno, počinitelji djela su mladića napali iz materijalne koristi.

Lokalna policija je izjavila da su stigli na licu mjesta i navodno da su Pretučenom romsku mladiću pritekli u pomoć, pruživši mu prvu pomoć ali reanimacija nije dala rezultat, na žalost mladić je preminuo.

Češki mediji su dobili dva videozapisa od ljudi koji su bili na licu mjesta, ali oni ne pokazuju sam incident. Video su snimili mladi romski dječaci iz Žatec koji su bili tamo.

Prvi video pokazuje mnogo ljudi, uključujući lokalne policije, držeći mladi Rom na podu i gdje se čuje kako stenje od bola. Drugi video snimak prikazuje kako policajci vrše reanimaciju mladića i kako mu jedan od policajaca i daje umjetno disanje.

“Oni su ga tukli kao psa”, prokomentirao je jedan od onih koji su snimali scenu.
“Htio sam pozvati policiju,” još jedan mladi Rom čuje se na snimci.

Miroslav Solar, šef policije u Žatec, nije želio komentirati tijek incidenta u detalje, ali je potvrdio da su dva općinska pozornika intervenirala na licu mjesta.

“Uzrok i tijek incidenta je predmet policijske istrage”, rekao Miroslav Solar, šef policije u Žatec.

Kada je češki mediji News Server Novinki.cz kontaktirao šefa policije, on je odbacio spekulacije da je policijska intervencija mogla izazvati smrt mladog čovjeka.

“Općinski policija je pritekla u pomoć, oni su tamo bili u to vrijeme, ali to nije slučaj da je smrt nastupila nakon intervencije. Cijela stvar je sada pod istragom od strane državne policije, oni će procijeniti fizičke dokaze i CCTV snimak, “rekao je Solarni za Novinki.cz.

“Policajci su obezbedili CCTV snimke s mjesta incidenta,” potvrdio strijelca i dodao da nitko nije uhićen ili optužen u vezi s ovim incidentom.

Izvor: ROMinfomedia.rs

Pogledajte video s prosvjeda roma u Zetec ispred picerije “Panama” gdje se desio incident:

0