Srbija: U Kragujevcu uručeni certifikati za 174 pedagoška asistenta

Direktorica Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović uručila je danas u Kragujevcu certifikate za 174 pedagoška asistenta i tom prilikom poručila da mjere obrazovne politike vlade, usmjerene na veću uključenost romske djece u obazovnom sustav, daju značajne rezultate.

KRAGUJEVAC/SRBIJA – Kako je navedeno u priopćenju, na svečanosti koja je organizirana na Sveučilištu u Kragujevcu, u okviru projekta “Ovdje smo zajedno – Europska podrška za inkluziju Roma”, Paunović je istakla da pedagoški asistenti, zaposleni u osnovnim školama i predškolskim ustanovama, obavljaju značajan posao pružajući podršku djeci iz socijalno ugroženih skupina i romskoj djeci, kako bi im se osigurao kontinuitet kvalitetnog obrazovanja.

Paunović je ukazala da je tijekom 2008. godine započeo program uvođenja pedagoških asistenata u sustav obrazovanja Srbije.

[media-credit name=”ROMinfomedia” align=”aligncenter” width=”533″]14741697[/media-credit]

“Na kraju 2008. godine imali smo 74 pedagoška asistenta, a danas ih je 175 u obrazovnom sustavu Srbije”, rekla je Paunović podsjećajući da su u prethodnom razdoblju organizirani programi stručnog usavršavanja svih pedagoških asistenata kroz osam modula u okviru projekta koji financira Europska unija i provodi Misija OESS-a u Srbiji.

Prema riječima Paunović, uz punu podršku pedagoških asistenata, u predškolske ustanove je za samo godinu dana upisano 1.300 djece, što je od posebnog značaja, imajući u vidu da se dosad pažnja nije posvećivala pripremama za obrazovanje, a što je za rezultat imalo veliku stopu napuštanja školovanja.

Kako je navela, primjenom mjera afirmativne akcije od 2003. na fakultete i visoke škole upisano je 1.782 studenta i 3.438 srednjoškolaca i ustanovljen je sustav praćenja redovitosti pohađanja i postignuća učenika.

Paunović je istaknula i da je, kako bi bili motivirani da nastave školovanje, u prethodne dvije školske godine osigurano dodatnih 1.025 stipendija za romske srednjoškolce.

“Obrazovanje je preduvjet za izlazak Roma iz siromaštva i zbog toga je vrlo važno kontinuirano praćenje, ali i podrška radu pedagoških asistenata, prikupljanje rezultata rada s terena i razvijanje mreže pedagoških asistenata”, rekla je Paunović.

[media-credit name=”ROMinfomedia” align=”aligncenter” width=”533″]ROMinfomedia[/media-credit]

Projektni menadžer Delegacija EU u Srbiji Mirjana Maksimović rekla je da europska podrška za inkluziju Roma iznosi 11 milijuna eura, a da će do kraja godine ta podrška iznositi oko 20 milijuna eura.

Šef Odjela za demokratizaciju Misije OESS-a u Srbiji Jan Lueneburg istaknuo je, u ime implementacionog partnera, da je koncept pedagoških asistenata pružio značajan doprinos tome da romski učenici ostanu u školi.

Europska podrška za inkluziju Roma jeste projekt vrijedan 4,8 milijuna eura, koji financira EU i provodi Misija OESS-a u Srbiji.

On osigurava potporu institucijama Republike Srbije u poboljšanju položaja Roma u sljedećim područjima: pristup osnovnim pravima, građanskom sudjelovanju, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova.

Najvažniji partneri projekta su Ured za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja i Ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture.

Također, to su i Romski nacionalni savjet, Stalna konferencija gradova i općina, nevladina organizacija “Praxis”, Fond za obrazovanje Roma, Ured za europske integracije Vlade Srbije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva.

Izvor: ROMinfomedia.rs

🔥4