Srbija: Skup o romskom jeziku u SANU

Foto socijalnoukljucivanje.gov.rs

Odbor Srpska akademija znanosti i umjetnosti za proučavanje života i običaja Roma organizira 20. i 21. listopada Međunarodna znanstveni skup “Očuvanje, zaštita i perspektive romskog jezika u Srbiji”.

BEOGRAD/SRBIJA – Odbor Srpska akademija znanosti i umjetnosti za proučavanje života i običaja Roma organizira 20. i 21. listopada Međunarodna znanstveni skup “Očuvanje, zaštita i perspektive romskog jezika u Srbiji”.

Skup će se baviti mogućnostima zaštite romskog jezika u jugoistočnoj Europi i načinima osiguravanja dijalekatskog raznolikosti romskog jezika u Srbiji, najavila je SANU.

Očekuje se da sudionici skupa predlože osnovne mjere zaštite u vidu dokumentiranja i adekvatnog arhiviranja lokalnih romskih govora što bi uključivalo usmene i pisane izvore kako za sve dijalekte tako i za romski standard.

Organizatori očekuju da budu predloženi načini objedinjavanja svih postojećih, već obavljenih istraživanja u jednu centralnu bazu podataka i umrežavanje istraživača imajući u vidu da u Srbiji ne postoji Zavod za kulturu Roma koji bi mogao biti nositelj takvog posla, kao i da je broj kompetentnih istraživača veoma mali.

Iz tog razloga skup bi trebalo, kako ističu iz SANU, da inicira osposobljavanje momčadi istraživača koji bi mogli obaviti terenske zadatke (dijalektološke i sociolingvističke prirode), a koji bi istovremeno radili na drugim oblicima očuvanja romskog jezika, prije svega u nastavi.

Skup bi trebalo pomoći i rad na procesu uvođenja romskog jezika i kulture na akademskom nivou, u okviru fakultetskih nastavnih planova, kao i predložiti nove metode elektroničkog učenja romskog jezika na temelju suvremenih dostignuća računalne lingvistike.

Pored pregleda postojećih iskustava u nastavi romskog jezika u Srbiji, izlaganja će pratiti i iskustva iz prakse obrazovanja na romskom jeziku u Mađarskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

O ovoj problematici na skupu će govoriti i eminentni stručnjaci iz Austrije i Francuske, a važno mjesto na skupu biće posvećeno romskom jeziku u medijima i mogućnostima njegove službene uporabe u Srbiji.

Izvor: tanjug.rs

0