Srbija: Problemi Roma su vrlo izraženi

Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Meho Omerović
Autor: Tanjug

Problemi Roma su i danas, pored brojnih aktivnosti, vrlo izraženi, izjavio je predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova Meho Omerović dodajući da su Romi ekonomski i socijalno i dalje najugroženija etnička zajednica u Srbiji.

– Svjesni smo da je ovdje riječ o širem, kompleksnom, društvenom pitanju koje ne ovisi isključivo o spremnosti ili sposobnosti države, već je riječ o odnosu društva i pojedinca prema različitosti i multikulturalnosti – rekao je Omerović na javnom slušanju na temu ” Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016 – 2025. godine – Provedba i prioritetne mjere za razdoblje 2017-18 ”.

Predsjednik Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović rekao je da su činjenica da generacijsko siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti, niska stopa obrazovanja i alermantno stanje u zdravstvenoj zaštiti Roma, problem koji su učinili da u ovom dijelu Europe romska zajednica bude vidljiv problem.

– Potrebno je da se na regionalnoj razini unaprijedi društveni položaj Roma – rekao je Mihajlović.

Programski menadžer Delegacije EU Mirjana Maksimović rekla je da je Strategija za EU od izuzetne važnosti.

Navodeći da EU prati položaj i unapređenje položaja Roma pod kapom poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, ona je istakla da u tom poglavlju inkluzija Roma ima vrlo važno mjesto.

Izvor: blic.rs

0