Srbija: Beba i starica se nagutali dima!

Odavno bez vode, a sad i bez struje. Foto: Branko Janačković
Autor: Brako Janačković

Liječnici Hitne pomoći zbrinuli su bebu staru 7,5 mjeseci I staricu staru 80 godina jer su se nagutali dima u požaru koji je izbio jutros oko šest sati u staroj zgradi u nekadašnjem izbjegličkom naselju u ulici Kosovke djevojke u Nišu.

NIŠ/ SRBIJA – Liječnici Hitne pomoći zbrinuli su bebu staru 7,5 mjeseci I staricu staru 80 godina jer su se nagutali dima u požaru koji je izbio jutros oko šest sati u staroj zgradi u nekadašnjem izbjegličkom naselju u ulici Kosovke djevojke u Nišu.

Do požara je došlo u razvodnom ormaru strujomera, pod okolnostima koje se utvrđuju.

Požar buknuo u strujomeru, Foto: Branko Janačković

– U hodniku je bilo mnogo dima, vatra je buktala iz strujomera. Da nas nije komšinica probudila, svi bi smo izgorjeli. Dotrčao je domar iz Doma učenika s protupožarnim aparatom koji je ugasio vatru. Onda su došli i vatrogasci, hitna pomoć i policija. Moj sin star 7,5 mjeseci je prebačen u bolnicu jer se nagutao dima. Beba je bila malo ošamućena od dima, nema drugih povreda – kaže Miloš Veljković.

On je jedan od tridesetak stanara ovog ruiniranig zdanja, koje su, kako su se iseljavale izbjeglice iz Hrtvatske i Bosne, pa raseljeni sa Kosmeta, polako naseljavali socijalni slučajevi iz Niša.

 

Radosava Aleksić je spasila komšije, tako što je prva osjetila dim.

Srećom, bez opeklina

U Hitnoj pomoći u Nišu kažu da beba i starica koje su zbrinuti, nemaju opekline.

-Oni Su se samo nagutali dima i dovezeni su u Urgentni centar KC u Nišu radi opervacije i daljnjeg liječenja – kaže dr Dragiša Aleksić iz Hitne pomoći.

– Učinio mi se da je zazvonio telefon, izašla sam u hodnik i vidjela vatru i puno dima. Počela sam budim sve redom pa smo srećom svi stigli da izađemo. Svi bi smo se pogušili da nisam vidjela dim, kaže ona.

Voda u zgradi isključena je prije devet mjeseci, a stanari su sada ostali i bez struje.

Aleksanda Ilić sa suprugom i detetom, Foto: Branko Janačković

– Imam dijete, a žena mi je trudna. Od kada su isključili vodu, donosimo je u balonima iz Pantelejske crkve. Jako je teško održavati higijenu u takvim uvjetima. Kako ćemo sada i bez struje? Ovdje su sve socijalni slučajevi koji nemaju gdje živjeti – jada se Aleksandar Ilić.

Aleksandra Jašarević navodi da ih svi izbjegavaju kada zatraže pomoć i da im jedino pomaže ravnatelj Doma učenika Mihajlo Marković.

– Objekti su građeni u vrijeme omladinskih akcija prije više od pola stoljeća. Po odlasku izbjeglica tu se nelegalno uselilo tridesetak ljudi. Neki borave privremeno neki su tu duže. Objekti više nisu uvjetni za život jer u njima već mjesecima nema vode, začepljene su kanalizacijske instalacije. Mi pokušavamo pomoći koliko možemo. Obavijestili smo grad i općinu Pantelej koji su krenuli u rješavanje problema ali se dogodilo ovo od čega smo strepili, kaže Marković.

Ovo je drugi požar za dva dana u Nišu. Tijekom noći 8. listopada zapalio se stan u Ulici žrtava fašizma ali nije.

Izvor: alo.rs

0