U romskim naseljima u Međimurskoj županiji psi i dalje ugibaju od gladi i bolesti

Foto: Privatni Album
Autor: Snježana Črnjević

Iz romskih naselja u Međimurskoj županiji opet se čuju vapaji ljudi kojima je stalo do života pasa. Mole da im se pomogne, kažu, svi su zaboravili na obećanja koja su dali.

 – Mjesecima se razgovaralo i pregovaralo što napraviti i kako riješiti sve probleme zbog velikog broja pasa. Rješenje se još uvijek nije pronašlo, a za pse koji su zbrinuti u našem skloništu od prosinca prošle godine dobili smo 50.000 kuna. Ostalo je na obećanjima i pričama, mi sami ne možemo, iako znamo kako to treba riješiti – kaže Aleksandra Hampamer, voditeljica azila Prijatelji Čakovec. Zbog toga što se ništa nije napravilo, u 12 romskih naselja, od kojih je samo jedno u nadležnosti grada Čakovca, opet je puno štenadi i bolesnih pasa.

Zavijaju danima i noćima

– Ima gotovo 2000 pasa, od toga je preko 1000 ženki, puno je i bolesnih. Otkad su očistili deponije smeća gladni su, zavijaju danima i noćima, ugibaju iscrpljeni i bolesni – priča voditeljica skloništa. Dodaje kako je Ministarstvo poljoprivrede konačno najavilo da će platiti cijepljenje i čipiranje za sve pse, ali je postavilo i uvjet. Ne riješe li gradovi i općine sterilizaciju i kastraciju, ni od njihove najave neće biti ništa. Aleksandra Hampamer kaže kako gradovi i općine nemaju toliko novca. A prvo treba zaustaviti razmnožavanje i povećanje broja pasa, sve drugo nema smisla.

Kako dalje

– Na području cijele Međimurske županije postojimo samo mi. Gradovi, općine i županija pokrivaju nam 20 posto troškova. Do 30. lipnja ove godine trebalo nam je 750.000, a cijele prošle godine milijun kuna. U ovoj godini do sada smo u sklonište primili 461 psa, a cijele prošle godine manje od 400 pasa. Udomili smo ih 303, otprilike kao i prošle godine. Napuštenih je sve više i mi ne znamo kako dalje – kaže Aleksandra Hampamer.

Pa iako Grad pokazuje razumijevanje, najavljuje i više novca u idućoj godini, našli su se pred teškom odlukom. Kuće su im pune životinja, u skloništu nema mjesta, a od njih se traži da pomognu. Kolika je nemoć koju osjećaju pokazuje i to što voditeljica skloništa razmišlja čak i o tome da ključeve azila preda Gradu. Nakon godina truda i pokušaja da nešto promijeni, čak ni emocionalne ucjene više ne dopiru do nje.

Kako im pomoći

Na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada, u azilu će biti Dan otvorenih vrata. Prikupljat će hranu koje im u posljednje vrijeme stalno manjka i pse sve teže i prehranjuju. Svoj dolazak najavio je i Mirko Filipović, pomogao im je već bezbroj puta. Ako niste iz Čakovca, hranu im možete poslati na adresu azila, Prijatelji životinja, Carinski odvojak bb, 40000 Čakovec. A možete im pomoći i novčanom donacijom na račun ZEU Prijatelji životinja i prirode, IBAN HR3323400091116025375.

Izvor: vecernji.hr

🔥0