Srbija: Nepoznati muškarci pokušali oteti Romsku djecu na putu do škole

SRBIJA/LESKOVAC – Nepoznati muškarci u crnom automobilu marke AUDI A6 karavan, Talijanskih registarskih oznaka u dva odvojena napada presreli su dječake starosti od 11-13 godina iz romskog naselja Sat Male i pokušaju da ih kidnapiraju.

Prema riječima očevidaca koji su željeli ostati anonimni, oni su negdje oko 11 i 30h primijetili automobil crne boje stranih registarskih oznaka, parkiran u ul Miloša Obilića bliže bivšoj cvecar koja vodi prema Domu Zdravlja.

“Bilo nam je čudno jer su ljudi govorili drugačijim romskim akcentom nego mi Romi iz Leskovca”, rekli su nam sugovornici.

Prvi napad se dogodio u 12 i 10h na skupinu učenika na putu do škole u uluci dr Kašikovića kod mosta, zapravo preko puta restorana “Porta”.

“Nepoznati muškarac, vozač automobila me je na romskom jeziku pozvao navodno da me pita za neku ulicu, i pozvao me da uđem u auto kako bi mu pokazao gdje se ta ulica nalazi. Kada sam rekao da ne želim da uđem sa drugarima u automobil i da ne znam gdje se ta ulica nalazi pokušao je da me na silu uvuče u automobil. Ostali koji su bili u tom automobilu krenuli su da izlaze kako bi nas ugurali u auto. Istrgao sam se nekako iz njegovih ruku i pobjegao zajedno sa svojim drugarima u OŠ “Svetozar Marković”, rekao nam je Trinestogodišnji kd I

Djeca su cijeli slučaj najprije prijavili u školi razrednim starješinama a zatim uz nazočnost ravnatelja škole i Pedagoškog asistenta, školskom policajcu.

“Djeca su bila vidno potrešena, morali smo najprije da ih smirimo a zatim da nam kažu što se dogodilo. Pozvalil smo njihove roditelje da dodju u školu kako bi ih upoznali s cijelim slučajem. Školski policajac je uzeo izjave a nešto kasnije roditelji su pozvani i u Policijskoj upravi kako bi djeca dali i službene izjave Policiji i istražnom sucu “, rekao je za ROMinfomediu Oliver Saitović pedagoški asistent u OŠ Svetozar Marković”.

Roditelji djece su vidno uplašeni i potreseni, a kako smo mogli primijetiti kroz razgovor s mještanima romskog naselja Sata Mala, svi su u nevjerici i zabrinuti za sigurnost svoje djece. Neki od roditelja su i izjavili da više ne smiju djecu same puste da idu u školu, sve dok se ovaj slučaj ne riješi i apelirali su na Policiju da počinitelje što prije pronađu i privedu pravdi.

Polijska uprava u Leskovcu potvrdila je da je slučaj prijavljen i da se radi na tome da se cijeli slučaj rasvijetli.

“Sa čitavom situacijom je upoznato Više javno tužiteljstvo i radimo na rasvjetljavanju slučaja”, kazao nam je glasnogovornik PU Leskovac Boban Zdravković.

Ovakvi slučajevi, pokušaj kidnpovanja u našem Gradu nije zabilježen u posljednje dvije godine, rekli su iz Policijske uprave u Leskovcu.

Izvor: ROMinfomedia.rs

🔥1