Kajtazi: Bez nacionalnih manjina nema stabilnosti Vlade

U Novom danu gostovao je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Danas, najvjerojatnije s početkom u 15 sati, započet će novi krug pregovora predstavnika nacionalnih manjina s timom Andreja Plenkovića.

Veljko Kajtazi kaže da se do sada s HDZ-ovcima cijelo vrijeme razgovaralo o općem sporazumu koji se odnosi na sve nacionalne manjine, a što, smatra, nije u redu.

“Osobno sam inzistirao da se raspravlja o posebnom sporazumu, jer ima dosta povezanih stvari iz općeg i posebnog sporazuma. Hrvatska javnost je upoznata s nekim stvarima koje Romi pokušavaju plasirati, a do sada nismo imali prilike”, kaže saborski zastupnik.

Prava Roma samo na ‘papiru’

Na pitanje što ako se ne postigne taj zasebni sporazum, Kajtazi je odgovorio: “Taj naš zasebni sporazum, znači poštivati Ustavni zakon RH, a to je ono minimalo što tražimo. Do sada je to bilo samo na papiru, a mislimo da to treba sada i provesti. To smo dobili 2003. Nacionalnim planom za Rome, a obuhvaća obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje i zdravlje. Ako to nismo u stanju provesti, onda nam takvi dokumenti ne trebaju. Neki Romi žive kao u 17. ili 18. stoljeću. U ovih pet godina je napravljen jedan mali iskorak, a treba napraviti veliki, što očekujem od ove Vlade.”

Na pitanje hoće li na današnjem sastanku u HDZ-u predstavnici manjina zauzeti zajedničku strategiju, Veljko Kajtazi je odgovorio: “Nadam se da ćemo biti kompaktni, jer svi imamo 80 do 90 posto zajedničkih interesa. Održat ćemo koordinaciju prije odlasaka u HDZ, gdje ćemo dosta toga raspraviti. Mislim da ćemo zaboraviti osobne interese i da ćemo gledati interese naših zajednica. Moje je mišljenje da bez nacionalnih manjina nema stabilnosti Vlade. Ukoliko Vlada to bude prepoznala, nadam se da neće biti problema.”

Kajtazi kaže da on osobno ne raspolaže informacijom da postoji pritisak na predstavnike nacionalnih manjina te da “manjinci”, osim s HDZ-m, razgovaraju i s nekim drugim strankama. Također, tvrdi da nije upoznat s informacijom da je Most od predstavnika nacionalnih manjina zatražio da još ne potpisuju postizborni sporazum s HDZ-om.

Vladi ne treba 100 dana

Za razliku od HSS-a, koji je novoj Vladi dao sto dana, Kajtazi je poručio da nema vremena za čekanje.

“Ovo nije nova Vlada, ovo je nastavak prijašnje Vlade, 80 posto ljudi iz ove Vlade su bili i u prošloj. Nema sto dana, već treba odmah drugi dan krenuti u rješavanje gorućih problema”, kaže Kajtazi.

Dok Milorad Pupovac i neki drugi predstavnici nacionalnih manjina ne želeZlatka Hasanbegovića u Vladi, Kajtazi potvrđuje da ga osobno podržava. No, mišljenja je da će manjine oko bivšeg ministra kulture teško postići zajednički stav.

“Moram reći da u Klubu nacionalnih manjina o tome do sada nismo razgovarali, no moguće da ćemo danas. Bit će teško postići zajednički stav. Nitko do sada nije otišao na romsko groblje i poklonio se žrtvama…”, kaže Kajtazi.

Ako se manjine budu razilazile oko Hasanbegovića, Kajtazi je poručio da će i tu odluku donijeti u nakon razgovora u Romskoj zajednici: “Niti jedan konkretan prijedlog nisam donio bez razgovora sa Zajednicom”.

Kajtazi je optimističan i očekuje postizanje sporazuma s HDZ-om: “Ne tražimo ništa, samo da se poštuju Ustavnom zajmčena prava nacionalnih manjina i da se počne s njihovom provedbom”.

Izvor: hr.n1info.com

0