Njemačka: Da li je Srbija zemlja sigurnog porijekla?

Foto: Protesti u Berlinu 19.09.2014 protiv novog, strožijeg
zakona o azilu: “Za Rome nema zemlje sigurnog porekla
Autor: Dijana Roščić

NJEMAČKA – Novi zakon o azilu u Njemačkoj, nedavno konačno usvojen, mogao bi uskoro da se nađe pred Saveznim ustavnim sudom. Naime, sud u Münsteru sumnja u ispravnost zakona i jednoj obitelji Roma iz Srbije odobrio je azil.

Postavlja se pitanje da li je nedavno usvojena reforma zakona o azilu u skladu s njemačkim ustavom. Upravni sud u Münsteru sumnja u to, pišu Süddeutsche Zeitung, Kelner štat ancejger, Rurer nahrihten. Upravni sud u tom gradu nije uvjeren da je nedavna reforma zakon o azilu kompatibilna s ustavom, točnije, ne odobrava klasifikaciju Srbije kao sigurne zemlje podrijetla.

Pravomoćnom presudom sud je odobrio pravo na azil jednoj obitelji Roma iz Srbije, koja je bila podnijela hitan zahtjev, jer joj prijetila deportacija – u zemlju porijekla. Obitelj smije ostati u Njemačkoj, rekao je glasnogovornik suda u petak. Sud je odluku donio jer nije jasno je li zakonodavac dovoljno provjerio postojanje političkog proganjanja u Srbiji.

Sud sumnja u odluku Saveznog zavoda za izbjeglice.

Savezni zavod za izbjeglice
Savezni zavod za izbjeglice

Zahtjev ove obitelji za azil, prethodno je odbacio Savezni zavod za izbjeglice. Glasnogovornik upravnog suda u Münsteru je izjavio da ima jakih razloga za to da odluka Saveznog zavoda bude ukinuta. Ako se tijekom daljnjeg procesa osnovano ne rasprše sumnje suda u Münsteru (u to da je Srbija zemlja sigurnog porijekla) predmet će biti uputćen na razmatranje Ustavnom sudu.

Reformom zakona o azilu u Njemačkoj, od 6. studenog 2014. Godine, Srbija se smatra sigurnom zemljom porijekla. U praksi to znači da izbjeglice po skraćenom postupku mogu biti vraćene u Srbiju.

Stari trg u Münsteru, gradu s oko 270 000 stanovnika
Stari trg u Münsteru, gradu s oko 270 000 stanovnika

Međutim, sud u Münsteru smatra da nije dovoljno jasno koliku je težinu zakonodavac dao izmijenjenim odredbama zakona Srbije o izlasku iz zemlje i njihovoj primjeni na Romima. Osim toga, sud smatra da zakonodavac u novom zakonu nije dovoljno uzeo u obzir praksu upravnih sudova.

Tako je Upravni sud u Stuttgartu u više slučajeva odobrio zahtjeve potražiocima azila iz Srbije. I Upravni sud je učino isto s više hitnih zahtjeva za azil Roma iz Srbije.

List Legal tribun također citira glasnogovornika Upravnog suda u Münsteru u odnosu na nedavnu odluku (Beschl. V. 2014/11/27, Az. 4 L 867 / 14.a) i dodaje: Sud se brine da bi obitelj po povrataku u Srbiju mogla biti suočena s neugodnostima.

Izvor: dw.com

🔥7