Srbija: Učiteljica pokrenula odjel za romsku djecu

Foto: RTV (Ana Rebić)

KRAGUJEVAC – Zora Milošević Vasić je poslije više od 30 godina rada u matičnoj Osnovnoj školi “19 oktobar” prešla u istureno odjeljenje u obližnjem selu Korman podučavati romsku djecu. Njenim zalaganjem i trudom talijanska organizacija “Karamele a ne bombe” renovirala je 90 godina staru školu pa su romski đaci dobili adekvatan prostor za učenje. Učiteljica Zora trenutno radi i na pisanju udžbenika na romskom jeziku.

Na sedam kilometara od Kragujevca nalazi romsko naselje u selu Korman. Dvadeset i jedna obitelj i dalje živi u zabačenom naselju s jedva osnovnim uvjetima za život. Desetoro osnovaca svakoga dana prepešači više od dva kilometara na putu do škole koja je sada obnovljena i ima bolje uvjete za boravak nego što ovi mališani imaju u svojim obiteljima.

“Ja sam nakon tjedan dana doživjela nešto što nisam doživjela u svom dugogodišnjem radnom iskustvu a to su rečenice poput: hvala učiteljice što ste mi pokazali, hvala što ste mi pomogli, hvala vam za sve što ste me naučili, zadajte mi još nekoliko zadataka, ispišite mi cijelu stranicu ja ću za vrijeme odmora učiniti … “, priča učiteljica Zora.

Učiteljicu Zoru zbog zdravstvenih problema mijenja mlada kolegica Ivana Radičević koja drži časove osnovcima od prvog do četvrtog razreda.

“Kada su u pitanju domaći zadaci, tu postoji problem jer domaći kod kuće ne rade tako da se ja zapravo i trudim da što više uradimo upravo u školi. Naravno pokušavam ih na neki način motiviram, inspirišem da i domaći urade kod kuće”, kaže učiteljica.

Iako učiteljica Zora ima 17 godina iskustva u pisanju školskih udžbenika, susrela se s novim izazovom, pa je počela učiti romski jezik uz djecu i uz pomoć školskog pedagoga Tanje Đorđević kako bi im napisala adekvatan udžbenik.

“Smatram da je to odlična stvar jer većina njih razumije romski ali ne znaju da govore, jer smatraju da će biti diskriminirani. Zainteresirani su za svoju kulturu i sami roditelji se trude da im to prenesu ali mislim da djeca imaju strah od druge djece jer su ipak oni mali a prisutan je strah kako će biti prihvaćeni od strane društva “, napominje Tanja Đorđević.

Izvor: rts.rs

0