Srbija: Romsko Udruženje “Tolerancija za sve” iz Niša osvojio drugo mjesto na drugoj folklorijada unutar Devetog “Etno sajama” u Niškoj Banji

SRBIJA – Deveti “Etno sajam” u Niškoj Banji ove godine okupio je više od 100 izlagača, od toga čak 63 udruga iz cijele Srbije, Makedonije, Slovačke i Crne Gore. U natjecateljskom dijelu snage su odmjeravali domaći kuhari i stare zanatlije. Birala se najbrža pletilja i vezilja, a na kraju festivala nagrađeni su najuspješniji od 22 ansambla Druge folklorijada. Sve je to pratilo oko 5.000 posjetitelja, što je i bio cilj opštine Niška Banje u okviru promocije turističkih potencijala ovoga kraja.

“Svake godine se trudimo da budemo bolji, sajam nam je već prerastao u festival i natjecateljskog je karaktera. Došli su ljudi iz Subotice, Beograda, Novog Sada, Kruševca, Kragujevca, Paraćina i dosta njih sa juga Srbije. Veliko zanimanje izazvalo je natjecanje na temu ‘Košulja bijela’, ali i ostale natjecateljske discipline kao što su domaća radinost, stari zanati i nacionalna kuhinja, odnosno spremanje slanih jela i slastica. Odabrali smo i najbržu vezilja i pletilju, a za kraj sajma smo uživali u festivalu folklora, na kome su sudjelovale 22 folklorne skupine iz cijele Srbije, u dvije dobne kategorije “, rekla je predsjednica udruge” Kruna “.

“Očuvanje kulturne baštine i njegovanje etno tradicije naših krajeva kroz Etno susrete predstavljaju način promovirati i turistički potencijali koji Niška banja tek treba iskoristiti. U planu nam je da oživimo Koritnjak, Radikina baru kao etno sela i svega onoga što Banja može doprinijeti razvoju turizma “, kazao je Dejan Jovanović predsjednik opštine Niška Banja.

Na drugoj folklorijada unutar IX Etno Sajma sudjelovao je i romsko Udruženeje “Tolerancija za sve” iz Niša u natjecateljskom dijelu folklora.

Prvo mjesto na folklorijada osvojio je KUD “Tešica”, drugo mjesto folklorna sekcija Udruženja “Tolerancija za sve”, treće mjesto Izvorni folklor udruzenja žena “Kruna”.

U vrlo jakoj konkurenciji od 22 folklora, iza kojih stoje vrlo jaki pokrovitelji, što nije slučaj i sa folklorom Udruženja “Tolerancija za sve”, osvojeno drugo mjesto na ovakvom jakom i nadasve prestižnom festivalu, još više daje do značaja njihovo sudjelovanje i nagrada.

– Ivan Dervišević predsjednik Udruženja “Tolerancija za sve” u izjavi za ROMinfomediu se najprije zahvalio što je folklornu sekciju na natjecanju Folklorijde u Niškoj Banji prijavila Tatjana Petrović Tajči, koja prati njihove nastupe. Dervišević je i istaknuo da je osvojeno drugo mjesto moglo biti prvo, žaleći se na loše ozvučenje na samom natjecanju folklora.

Sam cilj ove manifestacije je očuvanje kulturne baštine i njegovanje etno tradicije, što su u ovom slučaju predstavnici Udruženja “Tolerancija za sve” “na pravi način predstavili, predstavivši romsku etno kulturu, folklor i baštinu.

Tradicionalna manifestaciju “Etno susreti” organiziralo je udruge žena “Kruna” iz Niške Banje, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Niška Banja i Turističke organizacije Niš.

Izvor: ROMinfomedia.rs

0