Srbija: Maloljetnički brakovi na Kosovu najizraženiji kod Roma

SRBIJA – Egzon Miftari, pripadnica romske zajednice na Kosovu je imala samo 13 godina kada ju je obitelj udala u Kosovu Polju, gradu nekoliko kilometara od Prištine. Rođena je u siromašnoj obitelji, ona i dalje živi u siromaštvu, u obitelji s troje djece.

“Bolje je da se udate, bolje svoj život imati nego ići u školu. Što raditi sa školom. Ideš, ne završiš dobro, nemaš ništa “, kaže Egzon, koja nikada nije pohađala školu, prenosi” Glas Amerike “.

Luan Rexhepi, koji se oženio sa svojih 17 godina, koliko je tada imala i njegova supruga, također podržava ideju braka u mladim godinama. “Kad sam bio mlad, najviše vremena sam provodio na ulici, pravio sam probleme. Kada sam upoznao svoju suprugu, zaručio sam se i skrasio. Kada se čovjek oženi ranije, on se skrasi. Miran je, ne pravi probleme, stvara obitelj “, kaže Luan.

Medjutim, nijedno od ovo dvoje ne želi da njihova djeca rano stupe u brak. Oboje žele da se njihova djeca školuju, da postanu svoji prije nego stupe u brak. Egzon kaže da će svoju kćer upisati u školu, a također i Luan dodaje da se njegove kćeri trebaju educirati i zaposle prije donošenja ovakve odluke.

Izvor: ROMinfomedia.rs

Pogledajte video:

🔥7