Poziv na 1. Tjedan filantropije u Hrvatskoj

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva poziva Vas na Tjedan filantropije koji se po prvi puta održava u Hrvatskoj, od 24. rujna do 1. listopada 2016. godine, u sedam hrvatskih gradova: Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Puli, Karlovcu i Gospiću.

Prvog dana Tjedna filantropije u Hrvatskoj, u subotu 24. rujna , za sve zainteresirane Zagrepčane, u vremenu od 10 do 14 sati na Zrinjevcu bit će priređena brojna događanja na kojima će kroz šetnju parkom imati prigodu podrobnije se upoznati s radom zaklada uključenih u Hrvatski forum zaklada ZaDobroBIT! te uz glazbu, interaktivne igre, ankete, zabavne poklone, razgovore te na drugi zanimljiv način upoznati se s pojmom filantropija i ispitati vlastite sklonosti prema njoj.

Posebno skrećemo pozornost da će istoga dana ( subota 24. rujna 2016. godine, od 11:00 do 13:00 sati ) održatiokrugli stol “Organizirana filantropija u Europi i Hrvatskoj” – predstavljanje prekograničnog doniranja, umreženosti zaklada u Europi i istraživanja ‘Giving in Europe’ u hotelu Dubrovnik u Zagrebu (Gajeva 1, dvorana Centrum ). Na okruglom stolu će strani i domaći stručnjaci i čelnici velikih donatorskih institucija razgovarati o ključnim pitanjima filatropije u današnjici.

Svih ostalih šest dana diljem Hrvatske održavat će se brojna javna događanja, filantropske šetnje, sajmovi, izložbe, koncerti, konferencije, skupovi na otvorenom, otvaranje prvog Filantropskog centra u Hrvatskoj u Rijeci , te brojni drugi zanimljivi događaji.

Na posljednji dan Tjedna filantropije, ujedno i Europski dan filantropije i zakladništva, u subotu 1. listopada 2016. u Puliće se održati konferencija o filantropiji koja će pokušati odgovoriti na brojna zanimljiva pitanja: o razlozima i motivima za filantropska djelovanja – gdje počinje samopromocija, a završava dobročinstvo, o ulozi žene u filantropiji nekad i danas, o inovativnim oblicima filantropije te budućnosti zakladništva.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, održavanje prvog Tjedna filantropije u Hrvatskoj pokušat će najširoj javnosti približiti kulturu darivanja i pomaganja s time da će i kroz ozbiljna i kroz zabavna događanja provući temeljna pitanja o ulozi i svrhovitosti filantropije danas. Pokazuje li filantropija svoje najsvjetlije lice kroz humantitarne akcije ili je najsvrhovitija kroz programe potpore? Je li glavni cilj filantropskog djelovanja promjena paradigmi suvremenog svijeta? Ima li filantropija svoju tamnu stranu? Može li na istinsku promjenu društvenih sustava utjecati pojedinac ili tu ulogu želi javna i korporativna filantropija?
I posljednje, ali možda i najvažnije pitanje – kako kroz šumu poruka i interesa utjecati da se makar malim pomacima šire sposobnosti empatije, altruizma i darivanja, jer, kako se već pokazalo u povijesti: velike promjene počinju malim koracima od grupica istinski zainteresiranih pojedinaca.

Organizatori Tjedna filantropije je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj , dok su suorganizatori: Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah iz Zagreba , Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice, Osijek , Zaklada Kajo Dadić iz Splita i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Pula.

Program

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Program Šalter

🔥0