SRBIJA: Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) održat će se od 30. rujna i 1. listopada

Festival romske kulture i aktivizma je posvećen unapređenju ljudskih prava romske zajednice u Srbiji, promociji romske kulture i skretanju pažnje na akutne probleme s kojima se Romkinje i Romi u Srbiji i regiji susreću svakodnevno.

SRBIJA – Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) održat će se u Mikser hausu 30. rujna i 1. listopada.

Tijekom drugog po redu izdanja festivala bit će održane brojne diskusije o aktualnim problemima i trenutnoj situaciji u pogledu društvenog uključivanja Roma u Srbiji, zatim projekcije filmova, interaktivni likovni program, koncerti.

Debatne panele koji se bave različitim temama (obrazovanje Roma, zapošljavanje, prava romskih žena i djevojčica, prava na stanovanje i dr.) Pratiće filmovi koji se bave životom Roma u ovoj regiji. Tako će prvog festivalskog dana publika imati priliku da pogleda višestruko nagrađivano dokumentarno ostvarenje “Naša škola” (Our School, 2011). Film prati troje romske djece iz malog grada u Transilvaniji koji sudjeluju u projektu ukidanja segregacije u lokalnoj školi boreći se protiv ravnodušnosti, tradicije i predrasuda humorom, optimizmom i visprenošću.

Na festivalu će biti prikazan i igrani film “Papusa” (Papusza 2013) zasnovan na istinitoj priči o dirljivoj sudbini prve romske pjesnikinje koja je zapisala i objavila svoje pjesme što je bilo u suprotnosti s tradicionalnim ponašanjem žena u romskoj zajednici.

U okviru glazbenog programa prvog dana festivala koncerte će održati grupa KAL s brojim gostima iz kulturnog i javnog života i Grubb, a 1. listopada na večeri pod nazivom “Dame pevaju romski blues” nastupit romski bend iz Niša Very Naiss, a romske pjesme će pevatiBilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov.

Posjetitelji u Mikser hausu moći će sudjelovati u procesu stvaranja jednog umjetničkog djela koje će raditi multimedijalni umjetnik Zoran Tairović.

Festival romske kulture i aktivizma organizira Romski kulturni centar u suradnji s Uredom visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i vještina.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Izvor: ROMinfomedia.rs

🔥4