Veljko Kajtazi pisao Bandiću: “Romska zajednica nije na prodaju!”

Foto: FAH

SABORSKI zastupnik Veljko Kajtazi danas je putem otvorenog pisma gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću otvoreno osudio Bandićevu, kako piše, “zloupotrebu proračunskog novca građana Zagreba u svrhu ostvarivanja političkih ambicija”.

Kajtazijevo pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Obraćam Vam se kako bih javno osudio Vaše neodgovorno ponašanje, razbijanje jedinstva romske zajednice i zloupotrebu proračunskog novca građana Zagreba u svrhu ostvarivanja političkih ambicija Vas i Vaših suradnika. Smatram da šira javnost čiju podršku tražite te građani Zagreba čiji novac zlouopotrebljavate, moraju znati posljedice Vaših odluka i način na kojih ih implementirate ne bi li uspjeli u svojim namjerama.

Skupština Grada Zagreba je na Vaš prijedlog, samo jedanest dana prije parlamentarnih izbora, usvojila nekoliko kontroverznih odluka, a među kojima je i Prijedlog zaključka o osiguravanju besplatnih udžbenika u osnovnim i srednjim školama za pripadnike romske nacionalne manjine za školsku godinu 2016. / 2017. godinu.

Dio članova Gradske skupštine odmah je potom napustio sjednicu, upozoravajući Vas da to ne činite jer su prepoznali njihovu protuzakonitost i stvarnu svrhu. Pored toga, jasno se raspoznaje i njihov kratkoročni efekt, a poznato Vam je da je moj cilj dugoročno rješavanje pitanja romske zajednice”.

Uslijedilo veliko razočaranje

“Naime, vijest o navodnim “besplatnim udžbenicima” odjeknula je u romskoj zajednici, ali odmah zatim uslijedilo je veliko razočaranje, i mene osobno, ali i roditelja u romskoj zajednici. Iako bi bilo logično da se takva dobra odluka o besplatnim udžbenicima provede na nacionalnoj razini te da svi učenici, i to ne samo pripadnici romske nacionalne manjine, dobiju besplatne udžbenike – to se nije dogodilo.

Naime, “uvjete i način isplate kao i subjekte” kojima će se izvršiti “isplata”, točkom 5. Zaključka odluke koju spominjem, “gradonačelnik uređuje posebnim aktom.” Taj posebni akt zapravo nije akt, već se radi o kandidatkinji Vaše stranke Nuri Ismailovski koja ovih dana putuje kroz romska naselja i podobnim Romima, onim najugroženijim i najpotrebitijima, ukoliko se obvežu na političku lojalnost (op.a. “uvjeti isplate”) – dodjeljuje pakete s udžbenicima (ili drugim sadržajima?) te na privatne račune
pojedinaca isplaćuje sredstva građana Zagreba (op.a. “način isplate”).

Još jednom ste dokazali da niste socijalno osjetljvi, već naprotiv, da najugroženije i najosjetljivije skupine, Vi i Vaši suradnici, koristite za stvaranje političkih podobnika. Još jednom izazivate gnjev većinskog stanovništva prema Romima, još jednom pokušavate razbiti jedinstvo koje smo stvorili dugogodišnjim radom. U svim godinama na čelu Grada Zagreba ste imali priliku to učiniti i prije izborne kampanje, imali ste priliku zapošljavati Rome i nešto učiniti za njih, a to niste činili.

Za svaku dobru inicijativu ću Vas i ubuduće kao predstavnik Roma i ostalih jedanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru podržavati, ali Vas ne mogu podržati u manipuliranju i iskorištavanju mojih sunarodnjaka kratkoročnim mjerama i na način na koji to trenutno činite.

Romska zajednica nije na prodaju, a u to ćemo Vas još jednom uvjeriti 11. rujna!”, zaključuje u pismu saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Izvor: index.hr

Otvoreno Pismo Kajtazi Bandiću by Index.hr on Scribd

🔥2