Srbija: Romi traže odštetu za Holokaust

Foto: Dolazak logoraša u Auschwitz
Autor: V. Crnjanski Spasojević

Pripadnici romske zajednice hoće od Njemačke naknadu zbog genocida. Angažirali američke i švicarske odvjetnike. Tragaju za ukradenim zlatom.

Srbija – SVJETSKA organizacija Roma iz Srbije angažirala je dvije američke i jednu švicarsku odvjetničku kancelariju koje će joj pomoći u naplati odštete za stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu. Time će se domaći Romi pridružiti europskim sunarodnjacima koji takve inicijative već podnose, a tražit će i podršku srpske parlamenta.

Prvih petnaestak Roma iz Češke koji su preživjeli nacističke logore u vrijeme Drugog svjetskog rata dobit će od Njemačke jednokratno po 2.500 eura, a novi zahtjevi već stižu iz Slovačke, Nizozemske, Makedonije …

– Romi iz Srbije nikada nisu obeštećeni, osim nekolicine po individualnim tužbama – kaže, za “Novosti”, Jovan Damjanović, predsjednik Svjetske organizacije Roma. – Najveću odštetu, ali preko židovske zajednice, isposlovao jedan romski intelektualac – 1,2 milijarde švicarskih franaka. Koliko nam je poznato, blizu milijarde zadržao je za sebe.

Prema Damjanovićevim riječima, još jedna osoba romske nacionalnosti uspjela je u skorije vrijeme, preko nevladinog sektora, naplatiti odštetu od Njemačke za Rome – oko milijun dolara, koje je, kaže, prisvojila. Zato se ova organizacija sprema da pred nadležnim tijelima pokrene postupak za zloupotrebu novca.

Naš sugovornik navodi i da pojedine organizacije po Srbiji obiteljima žrtava uzimaju po 50 eura, obećavajući im da će za njih podnijeti odštetne zahtjeve. To je, kaže, prijevara:

– Međunarodne organizacije su nas upozorile na Internacionalnu romsku uniju, sa sjedištem u Rumunjskoj, koja osniva organizacije-kćeri po Europi, a one varaju ljude. Svjetska organizacija Roma angažirala je američke i švicarsku ured, koje su kontaktirale s Vatikanom, Njemačkom i Švicarskom. Prikupljaju se podaci i traže načini da se obeštete romske obitelji čiji su najmiliji nastradali u genocidu nad Romima – romocidu. Spremni smo pokrenuti i postupak pred Europskim sudom za ljudska prava, s obzirom na to da Njemačka nikada nije priznala Holokaust nad našim narodom.

* Jovan Damjanović

Zbog toga Romi, baš kao i ostali logoraši, zasada mogu samo traže od ove zemlje naknadu za robovski, odnosno prinudni rad, ali ne i za izgubljene živote i imovinu. U Svjetskoj organizacija Roma tvrde da njihovi preci nisu imali nekretnine, jer su se selili, ali jesu imali zlato, koje je završilo u ženevskim bankama i Vatikanskoj banci.

Prema nekim procjenama, u Srbiji je nastradalo oko 46.000, a u NDH oko 80.000 Roma. Damjanović tvrdi da su ove brojke mnogo veće, ali točnog popisa nema. Najveće stradanje bilo je već u listopadu 1941, u vrijeme masovnih odmazdi nad civilima u Kraljevu i Kragujevcu. Ogroman broj ubijen je iu Nišu i Leskovcu, a Romi su, zajedno s Židovima, ubijani iu logorima Topovske šupe, Jajincima i na Starom sajmištu.

Njemačka je do 2018. opredijelila oko 50 milijuna eura za isplatu odštete za nastradale i prinudni rad tijekom rata.

POZNATI BORCI

UVIJEK smo bili uz srpski narod i sa njim stradali – kaže Damjanović. Među Romima, narodnim herojima, najpoznatiji je osobni kurir Koče Popovića, Božidar Katić Kale. Njegova majka je streljana jer nije htjela odati srpski rodoljube. Poznat je i Titov suradnik, visoki vojni dužnosnik Slobodan Berberski, prvi predsjednik Svjetske organizacije Roma.

Izvor: novosti.rs

1