Srbija: Dragoljub Acković – “Čuvajte se lažnih obećanja”

Decenija zamajavanja: Dragoljub Acković
Autor: V. Sekulić

Proces obeštećenja Roma stradalih u Drugom svjetskom ratu je završen, a ovi koji sada nude pomoć oko naplate odštete Romima samo nude lažna obećanja, tvrdi Dragoljub Acković, direktor Muzeja romske kulture.

– Ovaj vid zamajavanja traje desetak godina, jer je 2006. završeno s isplatom obeštećenja koje je realizirano preko Međunarodne organizacije za migracije (IOM) – kaže za “Vijesti” Acković.

Predsjednik Svjetske organizacije Roma iz Srbije Jovan Damjanović izjavio je za beogradske medije da je njihova organizacija angažirala dvije američke i jednu švicarsku odvjetničku kancelariju koja će Romima pomoći u naplati odštete za stradanje u Drugom svjetskom ratu. Damjanović tvrdi da Romi iz Srbije nikada nisu obeštećni, osim nekolicine po individualnim tužbama.

Acković, koji je i osobno bio angažiran u prikupljanju i prosljeđivanju zahtjeva kada je to obavljeno preko IOM, međutim, kaže da je od 4.200 zahtjeva za obeštećenje na kojima je on radio, samo njih desetak odbijeno. Po pojedincu je tada isplaćeno 15.000 maraka, odnosno 7.500 eura.

Na pitanje zašto se sada ponovno pokreće ovo pitanje, Acković kaže da je to samo “trik pojedinaca kako da sebi podignu rejting”, ali i nešto zarade.

– Ta priča o ratnoj odšteti je za pojedince samo jedan od načina da se uzme neki novac od onih koji konkuriraju, da im se naplati poštarina, fotokopiranje i slično. Takvih ima iu Makedoniji, kao što je Zoran Dimov, ili u Rumunjskoj, Dorin Cioaba. To su obećanja zasnovana na lažima, jer novca nema, to romski narod ne zaslužuje – ogorčen je Acković.

I sam Damjanović upozorava na prevarante, pa je tako naveo da su ih međunarodne organizacije upozorile na Internacionalnu romsku uniju iz Rumunjske, koja osniva kćeri organizacije po Europi, i vara ljude obećavajući im ratno obeštećenje.

Tajna dogovora Tito-Brant
O naplati ratne štete Josip Broz Tito počeo je voditi konkretne razgovore tek 25 godina poslije rata i to sa tadašnjim njemačkim kancelarom Vili Brantom. Što su njih dvojica dogovorili i dalje je enigma, ali ostaje činjenica da Njemačka smatra da je Brionski dogovorom Tito-Brant za Berlin pitanje ratne odštete završeno. Službeno je Jugoslavija po tom dogovoru dobila povoljan zajam za gospodarski razvoj u iznosu od 700 milijuna maraka, dok se nigdje ne spominje odšteta za stradale u njemačkim logorima!

Istina je da Romi, jedan od najviše stradalih naroda u Drugom svjetskom ratu, nije uspio jedinstveno i organizirano nastupiti pred njemačkom državom kada je u pitanju ratno obeštećenje. To je vjerojatno posljedica i činjenice da su Romi rasuti diljem Europe i da nemaju svoju nacionalnu državu, a da su im nacionalne organizacije često međusobno zavađene.

Obeštećenja za Jasenovac
Dragoljub Acković kaže da su odnedavno pronađena dokumenta za logor Jasenovac čiji logoraši, kako tvrdi, do sada nisu imali pravo na obeštećenje pod izgovorom da nema dokumentacija.
– Sada kada se zna gdje je ta dokumentacija koja sadrži precizno imena i prezimena, opljačkanu imovinu logoraša krenućemo s inicijativom da se napravi neka zaklada za njihovo, odnosno obeštećenje njihovih potomaka – dodaje Acković.

Izvor: vesti-online

🔥5