Srbija: Tradicionalna uvertira u Nišville jazz festival pod nazivom “Prijatelji Šabanu”

Srbija – U znak obilježavanja 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića tradicionalna uvertira u Nišville jazz festival pod nazivom “Prijatelji Šabanu” trajat će dva dana u amfiteatru na nišavskom keju, 9. i 10. kolovoza. Počast Šabanu odaće, između ostalih, odaće i bend iz Kine.

Saksofonista i frontmen benda Very Naiss iz Niša, Iva Barčić, kaže da bend u svojim pjesmama “ima dosta Šabana”, kombinirati balkansku glazbu s primjesama jazza i funka.

“Trećinu svog repertoara čine Šabanove pjesme uz naše aranžmane na koje publika fenomenalno reagira, starija publika ih voli, pokušavamo i mlađu da zainteresujemo. Niš pruža mladima šansu da čuju Šabanove pjesme u novim aranžmanima “.

On kaže da je bio vrlo mlad kada je upoznao Šabana Bajramovića i da mu je bila velika čast što je imao priliku da upozna kralja romske glazbe.

“Čast mi je bila što sam bio u društvu velikih umjetnika. Odrastao sam uz glazbenike, pa je bilo prirodno da nastavim tim putem, da nastavim tradiciju svog oca i djeda koji su također glazbenici “, rekao je on.

Kako je naveo, djed i otac su mu pričali da je Bajramović bio nostalgičan i volio Niš i da se vraćao zato što je volio Srbiju i svoj grad.

Spomenik Šabanu Bajramoviću u Nišu otkriven je kolovoza 2010. godine. Statua je rad kipara Vlade Ašanina, a donatori za izradu spomenika su bili Goran Bregović, Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Esma Redžepova, Ljubiša Samardžić i drugi.

Barčić je naveo da je taj spomenik postao simbol druženja mladih u Nišu i da se često okupljaju baš kod spomenika Šabanu Bajramoviću.

Izvor: ROMinfomedia

1