Bugarska: Silejdžija koji je pretukao romskog mladića, osuđen za rasno motiviran napad

Okružni sud u bugarskom gradu Pazardžik je prije tjedan dana angažiran zbog rasističkg napada Angela Kaleva.

U travnju prošle godine napadnut je mladić romskog podrijetla Mitko Jonkov, koji se usudio reći da su on i Flora jednaki.

Prema podacima Europskog centra za prava Roma ERRC sud je došao do zaključka da je Flora kriv za činjenje etnički motiviranog napada i mržnje protiv pojedinaca (član 126, stavak 2 KZ Bugarski kod). Sud je kaznio Kaleva na 11 mjeseci zatvora, uvjetno tri godine.

Što se tiče ERRC ovo je prvi slučaja, kada su bugarski pravosudni organi donijeli presudu koja priznaje rasni motiv zločina nasilja nad nacionalnim manjinama.

“U Bugarskoj smo navikli na činjenicu da istražni organi i tužilaštvo ignoriraju rasističke postupke po svaku cijenu i da odbijaju se (…) identificiraju. U tom smislu, odluka Suda je jasna i ovo je prekretnica i nadamo se da drugi istražni i sudski organi u Bugarskoj mogu naučiti ovu praksu “, rekla je Margarita Ilieva, koji je direktor pravne službe Helsinškog komiteta u Bugarskoj (BHC).

Slučaj, koji smo ranije prijavili, potresao je nedavno bugarsku javnosti i izazvao val solidarnosti. Na snimku koji je snimljen mobitelom, video klip koji traje oko dvije minute se vidi da je Florin agresivan i grub prema mladiću Mitko, zbog izjave Mitka da su dvoje ljudi stvoreni jednaki.

Nasilnik Angelo Flora nakon objavljivanja video snimka, se ne osjeća krivim, i kaže da je ponosan bugarski nacionalista.

Romski Dječak je odrastao kao siroče, trenutno radi i brine o četiri brata.

U Bugarskoj, živi ukupno 800.000 Roma, a slični akti nasilja nisu iznimka.

Izvor: ROMinfomedia

🔥1