Školovanje tri mlade Romkinje iz Darde ispričano u filmu “Razred”

Ovaj film predstavlja se po festivalima i još ga nema u kinima.

Napisao/la RAJKO CICAK

BELI MANASTIR – Četiri godine sniman je dokumentarni film o mladim Romima iz Darde koji žive u naselju Barake (ili “Preko pruge”), a glavne “glumice” bile su tri djevojke (članice Romskog kulturno-umjetničkog društva Darda), koje su nastojale pojasniti njihove želje za završavanjem srednje škole i “borbu” sa romskom tradicijom da se veoma rano udaju i rađaju djecu. Kroz 83 minute filma, pokazale su da su svjesne svoga odrastanja i novih vremena gdje se bez srednje škole ne može raditi nikakav posao, kojeg ionako uglavnom nema, pa nema ni novca, opisujući svaka svoju sa više strana kompliciranu životnu priču i želje u budućnosti.

Fotoalbum premijerne projekcije filma “Razred” pogledajte ovdje.

Film “Razred” redateljice i scenaristice Vesne Ćudić, koja je nekad živjela u Dardi a sada je stanovnica Velike Britanije u kojoj je studirala režiju igranog filma na Nacionalnoj školi za film i televiziju i gdje se bavi igranim i dokumentarnim filmom, završen je prošle godine. Premijernu projekciju u amfiteatru Etnološkog centra baranjske baštine 23. srpnja u Belom Manastiru najavila je izvršna producentica filma Bogdanka Ćudić Vilić, koja je završetkom filma predstavila i Jovanu Petrović, jednu od tri glavne “glumice”, koja je uspjela završiti srednju školu u Belom Manastiru, te Jovicu Radosavljevića, koreografa RKUD-a Darda, koji kao “stariji od mladih” ima veliku savjetodavnu ulogu u filmu i u stvarnom životu jer ih  razumije i zna mnoge njihove tajne.

Ovaj dokumentarni film predstavlja se za sada na festivalima i nema ga u kinima, pa je tako na Danima hrvatskog filma u Zagrebu osvojio nagradu publike i nagradu žirija za etiku i ljudska prava, kao i na dubrovačkom “Liburnia Film Festivalu”, gdje je osvojio nagradu za najbolju režiju.

Autorica filma “Razred” Vesne Ćudić već je u prijašnjim intervjuima istaknula kako se prikazani život mladih Roma u Dardi pretvara u edukativnu kategoriju filma, jer ih se kroz primjere uvjerava da mogu i moraju završiti srednju školu, pa makar i sa nekoliko godina pauze. Poslije završetka filma je beogradska operna pjevačicaBranislava Podrumac (porijeklom iz Darde) bez glazbene pratnje otpjevala pjesmu “Ciganka sam mala”.

Izvor: Baranja Medija

0