Nedavne deložacije u Francuskoj: Zatišje pred buru

Autorski prijevod: Romski Portal/Čedo Todorović

Budimpešta, Paris – Europski centar za prava Roma (ERRC) i Ligue des Droits de l’Homme su 13. srpnja 2016 godine, objavili izvještaj koji pokazuje značajno smanjenje broja deložacija koje se odvijaju u Francuskoj u drugom tromjesečju ove godine, u usporedbi s prethodnim tromjesečjima i godina. Ovi najnoviji podaci vjerojatno nisu svi oni kako izgledaju, međutim vjerojatno predstavljaju samo zatišje pred oluju. neumornihi beskompromisnih prisilnih deložacija koje su mučile francuske Rome u posljednjih nekoliko godina.

Gotovo tisuću Roma su prisilno istjerani u drugom tromjesečju ove godine, što je značajno smanjenje od 3, 573 deložiranih u prvom tromjesečju. Iako te brojke bi inače bile razlog za slavlje, treba ih uzeti s oprezom. Situacija Roma u Francuskoj je daleko od poboljšanja, a ovaj predah je vjerojatno samo kratka stanka prije nego što se u ljetnom razdoblju u kojemu se inače često vidi najveći broj deložacija. Veliki broj deložacija također kasne ili su odgođene tijekom ovog kvartala, a vjerojatno će se provoditi u narednom ljetnom tromjesečju.

Područja najvećeg rizika od deložacije je sjever Francuske, Marseille i Ile de France.
ERRC ponavlja OPRE zajedničku izjavu visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, Europske agencije za temeljna prava, Vijeća Europe i drugih međunarodnih tijela, osuđujući ljudske troškove iseljenja i poziva na poštivanje prava Roma.

“Deložacije uzrokuju dugotrajne, duboko negativne implikacije na životne situacije zabrinutih i kršiti će njihova ljudska prava ako ne prate potrebne mjere zaštite podsječujući u ovoj izjavi” – OPRE Zajednička izjava.

ERRC i naš partner u Francuskoj, Ligue des Droits de l’Homme, dalje zahtijeva od francuskih vlasti da prekinu sa njihovom ilegalnom politikom sustavnog iseljavanja i da je staviti na mjesto obradivog dugoročnog rješenja koja podržavaju integraciju i neuzrokuj nejednakost, prije nego se nezakonite deložacije održe, stoji na web stranicama ERRC-a.

Cjelovito izvješće o popisu prisilnih deložacija Roma u Francuskoj za drugi kvartal 2016. godine dostupno je ovdje.

🔥2