Srbija: Razvoj romskog i ženskog poduzetništva moguć je i u Srbiji

Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva
Pava Novakov Čabrilovski, vlasnica preduzeća “Pava plus” doo, Pančevo
Autor:  V.J.Peštanac

Naša sugovornica: Pava Novakov Čabrilovski, romska poduzetnica, vlasnica poduzeća “Pava plus” doo, Pančevo

Pančevo/Srbija – Pava Novakov Čabrilovski je samohrana majka dvije kćeri i vlasnica poduzeća ” Pava plus doo “koje se bavi pružanjem usluga čišćenja – održavanja higijene. Poduzeće je osnovano 2009. godine, kao Agencija za čišćenje, ali se 2013. godine preregistrovala u doo.
Iako pripadnica romske zajednice, ali i žena, samohrana majka, uspjela je svojim primjerom pokazati da se radom i upornošću, sve može postići, unatoč brojnim preprekama.

Kako ste sve postigli?

Uvijek sam se vodila motom: ako postoji volja, uvijek se nađe i način. Nije uvijek bilo lako, posebno ne u početku, ali sam bila spremna na svakodnevno učenje. Prije nekoliko godina sam saznala za projekt “Ovdje smo zajedno – europska podrška za inkluziju Roma”, Misije OESS u Srbiji i ureda za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije i prijavila sam se. Program je trajao 2 godine i nakon toga 18 izabranih tvrtki dobilo je potporu u vidu tehničke opreme i savjeta stručnjaka za djelatnosti kojima se bave, kako bi se osigurao njihov daljnji razvoj i održivo poslovanje. Prvo smo pohađali obuku za pisanje biznis planova, a onda smo dobili tehničku podršku i zaposlili 6 žena – Romkinja. Proglašeni smo i za jedno od osamnaest poduzeća u Srbiji – primjera dobre prakse u zapošljavanju pripadnika romske nacionalne zajednice. Sve su to nagrade za dugogodišnji rad i neprestani kvalitetu u radu.

1_pava_novakov_cabrilovski_pancevo
Na fotografiji: Pava Novakov Čabrilovski na panel diskusiji o ženskom preduzetništvu “Biznis ćoše” održanom ove godine u Pančevu

Kako se nosite s predrasudama o pripadnicima romske nacionalne zajednice?

Nemam problem s tim, imam prijatelje svih nacionalnosti. Svojim radom pokušavam pripadnike svoje manjine prikažem u boljem svjetlu i da se tako izborim s predrasudama koje su i dalje prisutne. Ono što je dugi niz godina bio problem, a mislim da je i danas, uglavnom se romskim pitanjima bave oni koji nisu Romi. Za to donekle snose odgovornosti i sami Romi jer je vrlo malo fakultetski obrazovanih Roma. Kao pripradnici Romske nacionalne manjine želim učiniti sve što je u mojoj moći za moje sunarodnjake kako bi i oni s ponosom mogli reći da su Romi. Ja sam vrijednim radom, neprekidnim školovanjem i usavršavanjem to uspjela. I sama sam nedavno diplomirala na fakultetu s temom: socijalno poduzetništvo i mogućnost regionalnog razvoja.

Na koji način bi mogle da se smanje predrasude u našem društvu o Vašoj nacionalnoj zajednici?

Osim što sam poduzetnica koja zapošljava Romkinje i tako im daje šansu za ekonomsko osnaživanje, kroz suradnju s različitim udrugama građana godinama pokušavam potaknuti i druge Romkinje da se više uključe u javni život Pančeva. Ipak ključ njihovog samopouzdanja vidim prije svega u obrazovanju. Obrazovanje je jedina šansa koja im može pružiti svaki napredak i samim tim uključivanje u neke nevladine organizacije, organiziranjem tribine ili na neki drugi način upoznati Romkinje s njihovim pravima i načinima na koji ih mogu ostvariti. Romkinje predstavljaju najugroženiju društvenu skupinu, dvostruko su diskriminirane, i kao žene i kao Romi.

Svoj rad i svoju tvrtku predstavili ste ove godine na sajmu romskog poduzetništva, 31. svibnja u Mikser hausu u Beogradu, među 17 drugih poduzeća. Koliko je to bilo važno?

Vrlo važno, jer se tu vidjelo da su među novozaposlenim u tim tvrtkama mladi, obrazovani Romi i Romkinje koji bi trebali biti poticaj mlađim generacijama da se školuju i krenu njihovim stopama. Bila je to prilika za sve nas da se predstavimo i velikim tvrtkama. Potvrđeno je na tom sajmu da je mapiranje dobrih praksi u zapošljavanju Roma i Romkinja dovelo do zaključka da je moguće razvijati romsko poduzetništvo, uključujući i žensko poduzetništvo, kao i da pored ovih 17 izabranih poduzeća, postoje još mnoga koja su mogla da se nađu među izabranima i koja također zaslužuju podršku. Romsko poduzetništvo razvijeno u različitim sektorima, tekstilnoj industriji, prehrambenoj, poljoprivrednoj, građevinskoj, proizvodnji plastike, reciklažnoj, kao i pružanju usluga: socijalne zaštite, foto i video, higijensko čišćenje, kozmetičke, usluge tiskanja diljem Srbije. Postoje poduzeća koja imaju dobre prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja, što potvrđuje da su moguće radne sredine u kojima su Romi i Romkinje apsolutno prihvaćeni i dobrodošli kao dobri radnici. Problemi na koje Romi nailaze u Pančevu, ali i općenito u čitavom svijetu, su vezani za obrazovanje. To je nešto na čemu moramo raditi, a zatim su tu stanovanje i zapošljavanje, zdravlje. U gradu postoji plan za integraciju Roma, a iz proračuna su izdvojena sredstva za provedbu mjera iz tog akcijskog plana.

Izvor: Pančevo.MOJKraj.rs

🔥4