Srbija: EU daje 9,5 milijuna eura za izgradnju stanova u romskim naseljima

Europska unija izdvojiće 9,5 milijuna eura za osiguravanje trajnih stambenih rješenja i unapredjenje infrastrukture u romskim naseljima na teritoriju Srbije, rekao je danas državni tajnik u Ministarstvu za graditeljstvo, promet i infrastrukturu Miodrag Poledica.

On je dodao da broj općina koje žele konkurirati nije ograničen ali da nacrti projekta moraju biti predani do 9. rujna.

“Ovo su značajna sredstva koja treba iskoristiti na najbolji mogući način i da tim ljudima osigurati bolje uvjete za život”, rekao je Poledica.

Pomoćnica ministra financija Jelena Stojović rekla je da će se projekti financirati iz bespovratnih sredstava iz IPA 2013 kako bi se osigurala trajna stambena rješenja i unaprijedila infrastruktura u romskim naseljima.

“Projekt je osmišljen kao realizacija većeg broja manjih objekata čije će financiranje biti 85 posto iz fonda EU, dok je 15 posto osigurano iz proračuna Srbije”, rekao je predstavnik iz Republičke agencije za stanovanje Igor Jakšić.

Prema njegovim riječima, potrebno je predati kompletne projekte koji rješavaju konkretne probleme u romskim naseljima, a trajanje projekta je od 12 do 20 mjeseci.

Na konferenciji za novinare rečeno da je jedan od uvjeta za dobivanje sredstava da naselje bude legalizirano.

Izvor: ROMinfomedia

🔥0