Film Vesne Ćudić: Mladim Romkinjama od titule najljepše ipak je draža srednjoškolska diploma

Foto: Glas Slavonije
Autor: Tomislav Levak

Pred sam su kraj ovogodišnjega Osječkog ljeta kulture posjetitelji u Galeriji Waldinger imali prigodu nazočiti osječkoj premijeri nagrađivanog dokumentarnog filma “Razred/School Time for Miss Roma”.

Redateljica Vesna Ćudić godinama je pratila skupinu romskih srednjoškolki suočenih s “klasičnom” dvojbom: udati se ili nastaviti školovanje. Dokumentarac je sniman u Dardi, a snimatelj je doc. art. Vjeran Hrpka, koji predaje Umjetničko djelovanje na Odjelu za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku. Suvremena je to, zanimljiva, nerijetko i potresna i poučna priča o mladim Romkinjama kojima je od titule najljepše, odnosno Miss Roma, draža srednjoškolska diploma. Pune četiri godine film prati tri djevojke koje se suočavaju s tipičnim srednjoškolskim izazovima, ali i predrasudama i uvriježenim shvaćanjima konzervativne okoline.

Naime, svakog ljeta nekoliko mladih Romkinja iz Baranje bori se za titulu Miss Roma, a nakon osvajanja titule obično slijedi i prošnja. Mlade djevojke, bez izgledne perspektive za trajno zaposlenje, napuštaju školu, postaju majke i tako na životu godinama održavaju ovaj teško promjenjiv slijed događanja.

No, pojavila se nova generacija djevojaka koja je odlučila pokušati drukčije: završiti školu i postati prvim članicama svojih obitelji koje će imati srednjoškolsku diplomu. Protagonisti filma, između ostalih, mladi su Romi iz Darde – Jovana Petrović, Jovica Radisavljević i Vedran Klem. Veći dio filmske ekipe i glumaca, pak, bili su gosti osječke projekcije, nakon koje je uslijedio razgovor iz kojeg su posjetitelji doznali niz zanimljivih pojedinosti o snimanju filma.

STUDIRALA U VELIKOJ BRITANIJI
Autorica Vesna Ćudić studirala je režiju igranog filma na National Film and Television School u Velikoj Britaniji, a danas se bavi igranim i dokumentarnim filmom. Za kratke je igrane filmove dobila više festivalskih nagrada i nagradu Royal Television Society, a za studentske reklame tri nagrade tvrtke Kodak. Režirala je i za BBC i Sky One, a za ovaj je film dobila Nagradu publike i Nagradu žirija za ljudska prava i etiku na Danima hrvatskog filma filma 2015. Njezin sljedeći projekt je dugometražni igrani film u produkciji britanske filmske tvrtke Sixteen Films.

Miss Roma
Nije sve tako ružičasto kako se čini.

Izvor: Glas Slavonije

🔥13