Znanstvenici pročistili teoriju odakle su romi došli

Ilustracija:WIKIMEDIA

Romi su u Europi došli prije 1,500 years. Potiču sa teritorija današnje Indije.

Autorki prijevod: Romski Portal/Čedo Todorović

HAMBURG, BRATISLAVA – Romi, koji su najveća etnička manjina u Europi prije 1500 godina su došli iz sjeverozapadne Indije. To pokazuje znanstvena studija u SAD-u objavljena u časopisu Current Biology.

Romi su u Engleskoj u 16. stoljeću su nazvani “Cigani”. Ta riječ proizlazi iz riječi “Egypciens”, kako se prvobitno pretpostavljalo da raspršena etnička skupina dolazi iz Egipta. Danas, međutim, taj pojam se općenito smatra pogrdnim.

Ispitivanje DNA

Pojavom sve više sofisticirane genetske tehnologije, znanstvenici mogu analizirati genetsku povijest većeg dijel Europe. Na primjer, DNA koja okrivljujr postojanje židovske dijaspore.

“Unatoč činjenici da u Europi postoji 11 milijuna istraživanje Roma i njihove povijesti već dugo je zanemarena”, rekao je istraživač David Comas, sa Instituta za evolucijsku biologiju Pompeu Fabra Sveučilišta u Španjolskoj.

Komparativna lingvistika i nekoliko manjih genetičkih studija su već predložili da Romi potječu iz Indije.

Za potvrdu ove teorije, i mogućnost traženja više detalja o njihovoj migraciji Comas i njegove kolege koristili su tehniku koja uspoređuje DNK cjelokupnog romskog genomaDNA s dijelovima drugih ljudi. Istraživači su koristili 13 uzoraka DNK sa područja Europe odakle potječu etnički Romi.

“U našem istraživanju nismo se fokusirali na određene regije genoma Roma, već genoma kao onaj koji nam je osigurao potpunu genetsku informaciju stanovništva”, rekao je Comas za znanstveni internetski portal Live Science.

Daljnja istraživanja

Comas-ov tim objavio je svoja otkrića u znanstvenom časopisu Current Biology. Oni su pokazali da su preci današnjih Roma počeli svojuu migraciju iz sjeverozapadne Indije prije 1500 godina, i ne sve odjednom.

Kad su stigli u Europi, regiji Balkana prije otprilike prije 900 godina, oni su se raspršili diljem kontinenta. Comas u istraživanju također navodi da je tijekom stoljeća nestalo sklapanje brakova između Roma i lokalnog stanovništva.

Romi se često suočavaju s diskriminacijom. Kao rezultat rasnih progona tijekom Drugog svjetskog rata, ubijeno jroko 1,5 milijuna ljudi.

Nakon rata, Romi koji žive u komunističkim zemljama postale su mete “asimilacije”, koje često znači prisilnu sterilizaciju s ciljem da smanje njihovu plodnost, napominje agencija DPA.

Comas, samostalno planira da proširi proučavanje drugih romskih etničkih skupina uključivanje sve više Indijskog stanovništva na područjima odakle dolaze Rome, objavio je slovački portal SME Romovia.

🔥19