Srbija: Ovo je najstariji romski nogometni klub na Balkanu

(Iz Leskovca za MONDO, Toma Stevanović)

Romski nogometni klub Veternica puni 90 godina postojanja i aktivnog natjecanja u lokalnim i regionalnim nogometnim ligama.

Leskovac/Srbija – Nogometni klub Veternica iz Leskovca obilježava 90 godina postojanja. To je najstariji nogometni klub na Balkanu koji su osnovali Romi.

Nogomet u Leskovcu, među leskovačkim Romima, počeo se igra između dva svjetska rata, a prva njihova utakmica zabilježena je 26. srpnja 1926. godine u tadašnjem tjedniku “Leskovačkom dnevniku”.

Prema raspoloživim podacima FK Veternica, čiji je prvi naziv bio “Prijateljstvo”, najstariji je aktivni romski nogometni klub na balkanskim prostorima. Zbog nekadašnje žute boje dresova zvali su ih “Karioke”, po ugledu na Brazilce.

Boje ovoga kluba branile su brojne generacije talentiranih nogometaša, a klub je kraći zastoj imao samo u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je na leskovačkom brdu Hisar, početkom 1942. godine, s ostalim rodoljubima, strijeljano više od polovice sa spiska tadašnjih igrača … .

Klub danas grca u financijskim nevoljama. Iz proračuna grada za ovaj klub se godišnje izdvaja tek pedesetak tisuća dinara (!) Što nije dovoljno ni za sudačke kotizacije.

Veternica opstaje zahvaljujući entuzijazmu Rajka Elezovića, koji je i predsenik kluba, i trener i … Pomaže mu dugogodišnji prijatelj, potpredsjednik kluba Vladimir amzic, direktor Doma kulture Roma.

“Vrlo često iz sopstevnog džepa plaćamo osnovne troškove, sve u nadi da ćemo jednom biti ozbiljno finasijski sagledani od strane nadležne Gradske uprave za društvene djelatnosti. Riješili smo na posljednjem sastanku našeg Upravnog odbora da ovaj klub sačuvamo po svaku cijenu od gašenja i likvidacije, makar svi mi iz uprave kluba prosili za novac tu na mostu u centru grada na obalama rijeke Veternice “, ističu rezignirano u glas predsjednik kluba Rajko Elezović i potpredsjednik Vladimir amzic.

Elezović dodaje: “Najviše volim kad dođu djeca da se igraju. Pričam s ljudima da dovedu djecu da igraju za mlađe kategorije, kažem im ja ću raditi s djecom, vi dajte samo po 470 dinara da registriramo djecu. Ali, pojedinim ljudima ne može da se objasni. To im je dvije, tri kutije cigareta … Neće. A ovako bi im dijete bilo na zraku, na stadionu, bavilo bi se sportom “.

Za obilježavanje 90. rođendana pripremljen je i lijep program.

Planirano je da u najvećoj romskoj mahali na jugu Srbije, u leskovačkom Podvorca, 26. srpnja budu origrane revijalne utakmice podmlatka Veternice i Ženskog nogometnog kluba Lemind-lavice iz Leskovca, kao i seniorskim susretom između Veternica – Dubočica iz Leskovca.

Istog dana u Domu kulture Roma u Leskovcu ovim povodom biće organizovan bogat kulturno-umjetnički program.

“Sponzor obilježavanja ovog jubileja kao i prije deset godina bit će lokalna samouprava grada Leskovca i gradonačelnik dr Goran Cvetanović, ali i neki gospodarstvenici romske populacije. Fudbalske utkamice, kao i tribina o afirmaciji sporta među mladim Romima, biće organizirane u suradnji sa FS Leskovca na ovdašnjem gradskom stadionu “, kažu u klubu.

Izvor: mondo.rs

🔥10