Romska modna dizajnerica iz Slovačke: Imati drugačije podrijetlo nije moda

Foto: SME Romovia

Ona ne skriva svoje Romsko podrijetlo. Monika Vontszemüová predstavila je svoj rad na ovotjednom Roma festivalu, na kojemu je javno priznala svoje porijeklo.

Autorski prijevod; Romski Portal/Čedo Todorović

Bratislava/Slovačka – Studirala je modni dizajn, ima svoj vlastiti modni label, šivala je odjeću za finalisticu Miss Slovačke, posvetila se izradi kostima za kazalište u Bratislavi meteorita te redovito izlaže svoje djelo na prestižnim danima mode u Bratislavi, i posvetila se i u izradi zlatnog nakita.

“To je bio moj etnički izlaz iz ormara”, rekla je nasmijana Bratislavčanka, koja radije umjesto na razlike u nacionalnosti, govori o modi.

“Nisam napravila pomutnju kao Romski dizajner, već sam uzela svoju kolekciju”, objašnjava Monika. Jer njezina nacionalnost, ne jamči nikome uspjeh te da upravop zbog toga nema razloga za neuspjeh.

Iglu nije pustila iz ruke

Monika je često kao dijete obilazila modni butik svojih roditelja. “Svaki dan sam gledala ono što ljudi najčešće kupuju te su često mijenjali uzorke i boje haljine. “Za takav posao je bila u iskušenju, na prvi pogled to je bila umjetnost, te na kraju je prerastalo u strast za nju. “Moji roditelji su me podržali u tome sve od umjetničke škole nakon što je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Možda su mislili da ću također raditi s njima u trgovini. Ali želila sam stvoriti svoju modu, ne samo da posredujem. Kada počnete govoriti o modi, teško se je zaustaviti”, kaže Monika.

Njezi prvi model u djetinjstvu bila je izrada suknje za njezinu rođakinju. “Vrlo sam nestrpljiva, ako ne radim ništa kreativno”.

Pohađala je Srednju glazbenu školu, ali to nije bio njezin poziv.

Sveučilište koje je pohađala se postupno počelo profilirati kao profesionalni dizajner, ali studij ju je namamio u inozemstvu, pa je izabrala jednogodišnji staž u Pragu. Tu je ušla u studio profesora Josepha Ťapťuch koji je u to vrijeme održavao predavanja o modi u pariškoj školi.

Prag ju je uglavnom naučio da bude samostalna. “Počel sam raditi kao stilist za jedan magazin za žene. U jednom trenutku čak sam razmišljala da li neće ostati živjeti tamo, ali kao jedino dijete, nisam mogla dopustiti roditeljima da žive sami,” prenosi SME Romovia.

🔥2