Podizanje svijesti uz atraktivni folklor

Foto/ RKUD Darda
Autorica: Jelena Jularić

Približavamo vam rad i običaje slavonskoga Romskoga kulturno-umjetničkog

Romski KUD Darda osnovan je 2002. godine i prvo je registrirano romsko kulturno društvo u Slavoniji te je najaktivnija romska umjetnička udruga u Hrvatskoj. Razvijaju i predstavljaju atraktivni folklor romske nacionalne manjine koji sve više postaje pravim biserom mnogih domaćih, ali i međunarodnih manifestacija. No iznimna vrijednost ovog KUD-a leži i u činjenici da se njegovim radom podiže svijest, posebno mladih Roma, o drugim životnim područjima te potiče na obrazovanje, rad, kulturno stvaralaštvo i dr.

Razdragana što ću upoznati pojedince iz filma Razred o kojem sam pisala za ROMI.HR, uputila sam se u selo Darda, gdje članovi Romskoga kulturno-umjetničkog društva Darda žive, druže se i plešu. Ovaj KUD osnovan je 2002. i prvo je registrirano romsko kulturno društvo u Slavoniji te je najaktivnija romska umjetnička udruga u Hrvatskoj, o čemu svjedoči i činjenica da najčešće nastupaju na manjinskim manifestacijama unutar i izvan zemlje. A iza toga stoji naporan i discipliniran rad te redovite probe 2-3 puta tjedno.

Posljednji nastup imali su u susjednoj Sloveniji povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma u travnju. Članovi ovoga folklornog društva spadaju u skupinu Roma Munćana, podskupinu jedne od dviju velikih skupina Roma – Romi Bajaši. Tradicionalne pjesme pjevaju na svojem jeziku – bajaškome rumunjskom (starorumunjskom), dok prakticiraju pravoslavnu vjeroispovijest. Vizualno su drukčiji jer nastupaju bosi s cvijetom u kosi dok za zvuk govore za sebe kako su „dvojkaši“ te da melos vuče na Baranju, Vojvodinu i Banat.

U punih četrnaest godina koliko djeluje KUD, djecu se osim na ples i pjevanje potiče na obrazovanje te druge formalne tečajeve i usavršavanje, a sve to zahvaljujući voditelju i koreografu Jovici Radosavljeviću. Aktivne su mala, srednja i velika skupina te Klub žena. Time su pristupačni svima koji žele ispuniti svoje slobodno vrijeme upoznajući i promičući vlastite običaje.

UPORAN RAD I SVE VEĆI USPJESI

U posljednje četiri godine više od pedeset romskih obitelji odselilo se zbog siromaštva te je to pridonijelo smanjenju članova ove folklorne skupine, točnije, u jednom trenutku ostalo je samo šest ženskih članica. Sada udruga broji oko pedeset članova. Trenutno su u fazi obnove glazbene i pjevačke sekcije. Predsjednik društva Radosavljević energično održava skupinu živom te putem folklora podiže svijest Roma o drugim životnim područjima, od odgoja, školovanja do umjetnosti.

Unatoč problemima poput zabrane korištenja prostorija za probe i sastanke u početku od strane drugih udruga s područja Darde te predrasuda s kojima su se susreli na putovanjima, ni u kojem trenutku od osnutka nisu prestali s radom. Ipak, naposljetku svi su oduševljeni kad ih vide na sceni te žele da ih opet posjete. Neiscrpnim radom Jovica se bori za boljitak mladih djelovanjem KUD-a na razne načine: zapošljavanjem i radionicama na teme nasilja nad ženama te zaštite od neželjene trudnoće.

Posebno su ponosni na nastup u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski (Smotra folklora nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj), zatim u zagrebačkom HNK-u povodom početka inicijative Desetljeće za uključivanje Roma, na Đakovačkim vezovima 2008. godine te na festivalu Roma Fest u Pečuhu. Posjetili su Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Mađarsku. Gostovali su na međunarodnome natjecanju dječjeg folklora Perlice Europe gdje su dobili Zlatnu kunu (nagradu) za koreografiju „Djevojački ples“.

Rad Romskoga kulturno-umjetničkog društva Darda podupiru Savjet za nacionalne manjine RH, Općina Darda te Osječko-baranjska županija. U posljednjih pet godina uspjeli su, također uz financijsku pomoć, sašiti komplete ženske i muške narodne nošnje te obnoviti glazbene instrumente, što je iznimno značajno za rad KUD-a.

A podatak da uvijek plešu na samom završetku smotri, jer su najzanimljiviji i najatraktivniji posjetiteljima koji ih dođu gledati i slušati, dovoljno govori o kakvoj se kvaliteti ovih folklornih zvijezda radi.

Izvor: Romi.hr

🔥0