Miloš Mitrović: ‘Kako platiti legalizaciju kad nemam ni za život?’

Foto: A.P./SBplus

Nedostatak sredstava za legalizaciju osjeća većina romskih obitelji, no – kako ističe predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda, Milan Mitrović – bez obzira na probleme svi će morati legalizirati objekte.

SLAVONSKI BROD – Kada je u pitanju legalizacija objekata na području Slavonskog Broda poznato je kako je njen proces najviše problema izazvao u Romskom naselju, u kojem u oko 220 kuća živi približno 1700 stanovnika.

Nitko od njih nije imao legalizirane objekte u kojima žive, a obzirom na veliku nezaposlenost ove populacije te minimalna primanja jasno je kako je zanemariv broj njih zahtjev za legalizaciju objekata podnio u zakonskom roku do 30. lipnja 2013. godine. No, zbog te su se odluke sada našli u nimalo zavidnoj situaciji, jer im stižu novčane kazne.

Ukupna davanja za legalizaciju su mi preko tisuću eura, a nas osmero živi od socijalne pomoći jer dvije godine ne mogu dobiti posao, kaže Miloš Mitrović iz Romskog naselja u Slavonskom Brodu.

Miloš Mitrović živi u Romskom naselju od rođenja. Kuću, koju mora legalizirati, napravio je prije 12 godina. – Sve moram legalizirati. Uz kuću tu je i objekt iza nje u kojem se nalaze garaža, skladište i drvarnica. Nisam na vrijeme podnio zahtjev za legalizacijom i ovih dana na kućnu adresu stigla mi je kazna od 2500 kuna. Ne znam kako ću to platiti, jer već dvije godine uzaludno pokušavam pronaći posao – priča Mitrović, dodajući kako u kući živi njih osmero, a glavni izvor financiranja im je socijalna naknada.

– Posao ne mogu dobiti već dvije godine, a da idem raditi na crno susjedi me odmah prijave i mogao bi ostati i bez naknade. Nemam pojma gdje ću naći tih 2.500 kuna. To je naime iznos koji moram dati ako plaćam gotovinom, a ako ću na rate onda me izađe tisuću kuna više što nije zanemarivo. Tim više što to nije sve. Kad prođe legalizacija tu je i komunalna naknada, ma sve skupa morat ću dati više od tisuću eura, a kako i odakle ni sam ne znam – zabrinuto govori Mitrović.

Nedostatak sredstava za legalizaciju osjeća i deseteročlana obitelj Gušani, no – kako ističe predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda, Milan Mitrović – bez obzira na probleme svi će morati legalizirati objekte.

– Teško je, ali moramo priznati kako nam je i Grad izašao u susret omogućivši nam da kazne za zadržavanje bespravno izgrađenog objekta možemo platiti u ratama. Ako netko nema novaca da plati kaznu Grad je omogućio i odgodu plaćanja od godinu dana, ali tko se odluči na to mora znati da automatizmom onda godinu dana stoji i neriješena dokumentacija te se odgađa i mogućnost realizacije ostalih priključaka na objekt – pojašnjava Milan Mitrović, dodavši kako je slijedeća stavka u plaćanju komunalni doprinos.

Naime, na svojoj sjednici od 18. srpnja 2013. godine gradski vijećnici donijeli su Odluku o smanjenju iznosa komunalnog doprinosa na 1 kn/m3 za stambene objekte do 600 m3. Riječ je Odluci koja se odnosila na sve vlasnike objekata do 600 m3, a ne samo Rome, ali koji su zahtjev za legalizacijom podnijeli do 30. lipnja 2013. godine.

– Za svaki kubik više plaća se deset kuna po m3. Na kraju tu je i vodni doprinos koji će, prema mojim informacijama biti sedam kuna po kubiku, a 98 posto stanovnika Romskog naselja živi od zajamčene minimalne novčane naknade, koja za četveročlanu obitelj iznosi 1600 kuna što je ispod svih mogućnosti snošenja troškova legalizacije – priča Mitrović, ponavljajući i ovom prilikom dobro poznati problem i sa vlasništvom zemljišta na kojem je ‘izniklo’ Romsko naselje.

– Grad je zemljište dao državi, a sada se traži da država s pojedincima sklapa ugovore za prijenos vlasništva. U taj dio procesa legalizacije ići će se pojedinačno kako tko bude dobivao odgovor od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Od toga se za sada svi ograđuju, ne znamo kako će se to rješavati, ali sve mi se čini kako će to svaki pojedinac morati financirati za sebe – dodaje Mitrović, pozivajući svoje sumještane da se u slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema, vezanih uz legalizaciju obrate Vijeću romske nacionalne manjine koje, naglašava, ima odličnu suradnju sa Gradskom upravom senzibiliziranom s problemima ove populacije.

Izvor: Sbplus

9007 false true true false true true false auto false ease-in-out 300 auto false 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%
0