Nacionalizam i radikalizacijau Hrvatskoj

Foto/Facebook Antifašistički Vjesnik

Vijeće Europe (VE) upozorilo je u srijedu da val nacionalizma i radikalizacije u Hrvatskoj negativno utječe na manjine, osobito u područjima koja su bila zahvaćena ratom 90-tih godina.

Odbor Vijeća Europe o provedbi Konvencije o zaštiti nacionalnih manjina objavio je izvješće o Hrvatskoj usvojeno u studenom 2015. u kojem ističe da je pravni okvir dobar, ali da provala nacionalizma ugrožava manjinska prava. Savjetodavno tijelo VE-a sa sjedištem u Strasbourgu kaže:

Općenito gledajući, val nacionalizma i političke radikalizacije negativno utječe na manjinska prava, posebno u područjima teško pogođenima sukobom.

Odbor prigovara Hrvatskoj da je u javnim službama zaposleno premalo pripadnika manjina, da neke lokalne jedinice ne primjenjuju njihovo pravo na jezik i pismo te da je u medijima i političkom životu sve više govora mržnje. U izvješću VE-a, međunarodne organizacije koja okuplja 47 europskih zemalja, navodi se:

Javnom raspravom dominiraju predrasude i protumanjinska retorika, zbog čega se pojedinci ustručavaju tražiti svoja prava iz straha od negativnih posljedica.

Odbor u zaključcima traži od Vlade RH da se posveti manjinskim pravima kao sastavnom dijelu svojih nacionalnih i međunarodnih obveza, suprotstavi oživljavanju nacionalizma i posveti promoviranju otvorenosti i poštivanju različitosti u društvu.

U odgovoru iz svibnja ove godine službeni Zagreb ističe da se “pojedinačni incidenti govora mržnje nastoje suzbiti promicanjem svijesti o neprihvatljivosti takve retorike i dostupnošću pravnih sredstava protiv govora mržnje”.

Vlada je odbacila stav odbora da je na obilježavanju Oluje prošle godine proslava pobjede imala prioritet nad sjećanjem na nevine žrtve rata i istaknula da ima “legitimno pravo slaviti oslobađanje svog okupiranog teritorija, uz isticanje pijeteta prema svim žrtvama”.

U vezi prosvjeda protiv uvođenja ćirilićnih natpisa u Vukovaru, što se također spominje u izvješću VE-a, Vlada tvrdi da je jasno osudila takva ekscese i govor mržnje prema pripadnicima srpske manjine. Ministarstvo uprave poduzelo je značajne napore kako bi jedinice lokalne samouprave osigurale primjenu važećih zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina”, kažu u svom odgovoru.

“Budući da je zaštita manjinskih prava i međuetnička tolerancija važna pretpostavka stabilnosti i napretka, i u idućem razdoblju poduzimat će se brojne aktivnosti s ciljem promicanja manjinskih prava”, zaključila je Vlada.

Izvor: Romi.hr

1