Slovački prizivni sud naredio prvostupanjskom sudu da preispita svoju presudu o policijskom zlostavljanju Roma dječaka Košicama

Zlostavljanje Romske djece od policajaca u Košicama, 2009.
(Foto: Uslikani zaslon video snimke incidenta koji su snimili sami policajci)

Autor: Romski Portal

Slovačka – Sramotni skandal policijskog zlostavljanja maloljetnih Roma koji žive na Luník IX stambenom naselju u gradu Košice se povlači po sudovima od ožujka 2009. Prema izvješću koju je objavio novinski poslužitelj Romovia.sme.sk 29. travnja, Regionalni prizivni sud je 2 svibnja ukinuo prvostupanjsku presudu u predmetu policajaca optuženih da su bili saučesnici kaznenog dijela zlouporabe ovlasti javnog službenika i drugih kaznenih djela, prenosi romski češki medijski portal Romea.

Marcela Gálová, glasnogovornik suda, 28. travnja obavijestila je medije o žalbama, vladajućih. Cijeli slučaj će sada biti vraćen prvostupanjskom sudu.

“Za pojašnjenje trenutnih pronalazaka, potrebno je još dokaza”, izjavila je Gálová medijima. 2 Okružni sud u Košicama oslobodio je 10 časnika, od kojih je većina više ne radi u policiji, kao i još četiri člana koji se terete za iznudu.

Tužiteljstvo se žalilo na licu mjesta; suci su uputili šest žrtava da svaki traže po 30 000 eura odštete zbog nanešene moralne štete i da podnesu građansku tužbu. Dječaci su bili uhićeni 21. ožujka 2009. godine zbog sumnje da su opljačkali stariju ženu i odvedeni su u policijsku postaju, koji su počeli da ih opsežno tamo zlostavljaju.

Policajci su prisilili dječake da se svuku, da drže ruke iznad svojih glava, da poljube jedni druge i da šamaraju jedni druge; pretukli su ih. podvrgli su ih rasističkim uvredama, i pustili su službene pse na njih, te su nekoliko njih i zadobili ugrize od pasa. Policajci su također uperili oružje u glavu jednog dječaka, prijeteći da će ga ubiti, te su ga prisilili da liže njihove čizme. dok su drugog objesili njegovim rukama na ogradi.

Oni su počinili zlostavljanja snimili su sami sebe svojim mobilnim telefonima, a zatim su snimke  poslali jedni drugima, i nekoliko drugih kolega. Rođak jednog od policajaca koji je otkrio snimku skinuo je i uredio verziju za DVD i poslao ga u Slovačke dnevne novine SME, koji su zatim objavlili snimku.

Većina policajaca odmah su bili identificirani nakon što je snimka objavljena, a neki su dobili otkaz. Iako su snimke jasno pokazale kako se zlostavljanje dječaka dogodilo, prvostupanjska presuda je oslobodila optužene na osnovu odluke porote da je DVD snimka zlostavljanja ne može se podnijeti kao dokaz, jer se nije zakonito stekla.

Prvostupanjski sud odbio je prijedlog tužiteljstva da se motiv za zločin smatra rasističkim. Predstavnici Centra za građanska i ljudska prava (Poradňa pro občianske ľudské Prava) i nekoliko predstavnika Roma su redovito dali izjave o cijelom slučaju, osuđujući ne samo policijsku brutalnost, ali i činjenicu da su romski maloljetnici napali stariju osobu.

🔥0