Crna Gora: Na Elvisa su ponosni svi Romi: Ne postoji riječ “NEMOGUĆE”!

Podgorica/Crna Gora – I da se, kojim slučajem, ne zove Elvis Berisha, život ovog mladića bi bio najbolja motivirajuća priča za sve mlade u Podgorici i Crnoj Gori. Ovaj mladi Rom ne zna za “ne mogu”, “neću”, “umoran sam”, “uzaludno je” … Ne priznaje izgovore, ali ni lošu startnu poziciju koja mu je udijeljena činjenicom da pripada romskoj populaciji.

Elvis snažno gazi naprijed, i svojim radom, konstatnom edukacijom i usavršavanjem ruši predrasude da je bilo što – nemoguće! Danas studira kriminalstiku, stažira u Ministarstvu za manjine, vodi nevladinu organizaciju Romska organizacija mladih “Koračajte s nama – Phiren amenca”, ima djevojku, Anitu, također Romkinju, koja upravo treba da magistrira, i radi u Ministarstvu za vanjske poslove i europske integracije.

Svi podgorički i crnogorski Romi su ponosni na njega – Elvis je živi dokaz da ni za njih nije nemoguće, uz želju i veliki rad.

-Za Sve treba rad. Izbornik nekada prijatelji kažu: Uspori, odmori, opusti se, ali nemam mira. Taman kažem sebi – e sad ću malo usporiti, imam previše obveza, pojavi se neki projekt, ideja, izazov, kome ne mogu se oduprem – uz smijeh kaže Elvis. Skroman, vaspitan, kulturan, vrijedan, uvijek spreman pomoći, Elvis je omiljen među prijateljima i kolegama.

-Ne Smeta meni što mi prijatelji govore da treba manje raditi. Moj cilj je da ja njih nagovorim da više rade. To je moj izazov – priča Elvis za Portal “Volim Podgoricu”.

Odrastao je u romskoj obitelji na Koniku, završio je treći stupanj srednje stručne škole, ali je onda odlučio da želi mnogo više.

-Paralelno Sam išao na tečaj novnarstva u Insitutu za medije prije podne, poslije podne radio u Delti fizičke poslove, kući dolazio navečer oko 8, presvući se, nešto pojedem i imam želju da još nešto učiniti, neki domaći, vježbu. U to vrijeme sam i vanredno polagao četvrti stupanj srednje škole jer sam namjeravao da upišem fakultet i zato sam morao raditi jer je to polaganje trebalo da se plati – priča Elvis za naš portal.

Elvisovi roditelji su vjerovali da obrazovanje može pomoći njihovoj djeci da žive bolje. Elvisov rođeni brat Mehmed je bio jedan od najboljih učenika Srednje stručne škole za elektroinstalatere.

-Kada Su išli na praksu, profesori su njega odabrali da radi najozbiljnije poslove oko razvodnih kutija, ali su građani kod kojih su izvodili radove loše reagirali. Govorili su da ne žele da im Rom “nešto prska” oko struje. Nažalost, nije uspio naći posao u struci, obeshrabrio se i odustao. Sada radi u JP “Čistoća”, oženio se i ima četvero djece – kaže Elvis.

Elvisova djevojka Anita je na magistarskim studijama na Univerzitetu Donja Gorica, smjer humanisticke studije – diplomacija.

-Anita Je također Podgoričanka, upoznali smo se prije četiri godine, dijelimo stavove o životu i borbenost, tako da smo jedno drugom podrška čak i ako se dogodi da nekada posumnjamo – kaže Elvis. I dodaje:

-Ako Uspijemo našim primjerima utječemo da makar jedan Rom shvati da njegov život ovisi o njemu, da treba da se bori i da vjeruje u sebe, da se ne osvrće na moguću diskriminaciju koje ima i biće je, mi smo učinili mnogo – kaže Elvis .

On se puno druži sa svojim sunarodnjacima, i kroz razne projekte pokušava afirmira ovakav stav među mladim Romima.

Izvor: Volim Podgoricu

1