Crna Gora: Elvis Beriša podgoričkom Huliganima

“Život nas nije mazio kao vas, sada je teško, ali sjutra ćemo biti jači!”

Podgorica/Crna Gora- Elvis Berisha, student kriminalistike, stažista u Ministarstvu za manjine, aktivista za jednak položaj Roma u Crnoj Gori, obratio se “najjačim momcima” u Podgorici koji su pretukli romskog dječaka, otvorenim pismom koje opominje sve nas. Ovaj svestrani mladić s ponosom ističe romsku pripadnost i sa žarom se bori za jednak položaj i jednake šanse svojih sunarodnjaka, svjestan da će diskriminacije biti i dalje, ali isto tako odlučan da učini sve da joj stane na put.

Podgoričani Na Elvisa su ponosni svi Romi: Ne postoji riječ “NEMOGUĆE”!

Romskog dječaka tutkli šakama i nogama

Elvisovo pismo prenosimo u cjelosti:

elvis7-1

“I dok sam ja u mom gradu pokušavao dam svoj doprinos kroz radionicu UN-a kako bi moja Podgorica postala” Grad za sve “i predlagao mjere koje bi Crna Gora ispunila do 2030. god i na taj način ispunila 18 ciljeva održivog razvoja u svijetu , nedaleko od zgrade UN-a u mojoj Podgorici brutalno je prebijen dječak koji je prosio ispred marketa Voli.

On je, vidi se sa snimka i slika, potpuno bezopasan i nije ni slutio što će mu se dogoditi. Gledajući ovaj snimak osjetio sam kako mi se steglo nešto u grlo, u srce, po tko zna koji put. Više puta sam odgledao snimak, namjerno sam to radio sebi, jer svaki put je osjećaj stezanja bio sve jači i jači, a na početku sam i zatvarao oči. Nije ovo prvi put. Ali, pitanje je još koliko puta će morati da se ponavlja isti osjećaj ???

Pohvalio sam moju Crnu Goru prije neki dan kod nekog stranca koji se bavi zaštitom ljudskih prava, a sada me sramota jer znam da će vidjeti ovaj post …
Vi momci batinaši, mafijaši, mangupi, kraljevi, šminke itd., Hvala vam na još jednom ovako “dobrom” osjećaju.

Znate, i ja sam Rom ili kako nas pojedini nazivate “Ciganin” (a to je pogrdna riječ jer potječe od grčke riječi atinganos što u prijevodu znači nedodirljiv u smislu da smo prljavi, zarazni i sl.) I mogu vam reći da sam vama i tipovima poput vas najviše zahvalan što me motivirate i ohrabrujete da radim na sebi kako bih vam pokazao da ne smrdim, da nisam zarazan, da nisam “LOPOV”, posebno ne kradem djecu, i kako bih mogao pomažem ovakvoj djeci koja su prinuđena da prose , ovakvoj djeci i osobama koje život nije mazio kao vas, vi koji unatoč svim problemima s kojima se svakodnevno susrećemo dodatno pokrivate crnom zavjesom naše živote.

To ste uspjeli i ovoga puta. Pored svih drugih obveza pokušavam spremam ispite, au ovom trenutku to nije moguće jer ne mogu, a da ne razmišljam o ovom dječaku, da ne razmišljam kroz što je on danas prolazio. Večeras je teško, ali sjutra ćemo biti još jači. ”

Izvor: Volim Podgoricu

🔥1