Crna Gora: Ministarstvo i Ombudsman osuđuju prebijanje pripadnika romske populacije

Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava

Crna Gora – Ministarstvo apelira na nadležne organe da što hitnije pronađu i procesuiraju njegove počinice.

“Nasilje je izrazito negativna društvena pojava koju uporno nastojimo prevenirati i suzbiti u svim aspektima društvenog života i ponašanja. Svaki oblik nasilja predstavlja vid kršenja psihičkog i fizičkog integriteta jedne ličnosti. Jasno je da je za dugotrajne i efektivne promjene u svijesti društva neophodno zajedničko djelovanje svih relevantnih aktera iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava općenito, a dodatno u dijelu unapređenja prava i sloboda pripadnika ranjivih društvenih skupina, što zahtjeva veći senzibiletet “, navodi se u priopćenju.

Kako zaključuju, ovakvi slučajevi, na jedan vrlo ružan način, govore o svijesti pojedinaca u našem društvu, i narušavaju sliku građanske, multietničke, i demokratske Crne Gore.

I Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore oštro osuđuje događaj registriran video zapisom koji je objavljen na pojedinim portalima i medijima, a koji se tiče fizičkog napada na mladog Roma u užem gradskom jezgru Podgorice.

“Ovaj vandalski čin mora biti adekvatno procesuiran, počinitelji otkriveni i sankcionirani na način kako to nalažu važeći propisi i standardi zaštite od svih oblika rasizma i netolerancije”, navodi se u priopćenju.

Zaštitnik očekuje da će nadležni državni organi poduzeti efikasne mjere na identifikaciji počinitelja i njihovom privođenju pravdi.

“Pozivamo građane i građanke da daju doprinos u otkrivanju počinitelja, ukoliko eventualno posjeduju korisne informacije i saznanja o ovom događaju. To je nužno građansko sredstvo kojim se dokazuje stupanj svijesti društva i namjera da se ne dozvoli ponavljanje bilo kakvog akta nedostojnog čovjeka i vremena u kojem živimo “, pozvali su iz Institucije.

Institucija će pratiti postupanje nadležnih organa i svojim aktivnostima nastaviti davati doprinos prevenciji, sprječavanju i kažnjavanju djela rasizma i netolerancije, kakav je bio i ovaj konkretan događaj.

Izvor: CDM

0