Romi u Slavonskome Brodu se uključili u kampanju #RomaAreEqual

Autor: Romski Portal
Foto: Romski Portal

Globalna online kampanja #RomaAreEqaul, koju je pokrenuo ERRC (European Roma Rights Centre). Kampanja je pokrenuta kao podrška napadnutom 17-godišnjem Romu iz Bugarske koji se zove Mitko. Prošli mjesec ga je brutalno napao i pretukao Angel Kaleev (24) u Bugarskom Ovchepoltsi u blizini grada Pazardzhika, samo zato što je mladi Rom tvrdio da su Romi jednaki u društvu sa večinskim Bugraskim stanovništvom. Kaleev je bio uhapšen i bio mu je određen  pritvor u trajanju od 72 sata, a napadač je za Bugarske medije rekao da se ne kaje zbog onoga što je uradio. Ovoj kampanji su se priključile mnoge Europske organizacije i institucije, pa i drugi građani Europske Unije. U Hrvatskoj su se ovoj kampanji priključile i nekoliko Romskih nevladinih organizacija iz Hrvatske; RKUD „Darda“ iz Darde, Udruga mladih Roma Rijeka “Romska budučnost”  iz Rijeke i ZRH „San Roma“ iz Zagreba. Osim romskih organizacija, ovoj kampanji kao podrška su se uključili REYN-Hrvatska i Pučko otvoreno učilište Korak po korak.

Kao podrška napadnutom mladom Romu iz Bugarske, ali i zbog nedavnih napada koja su se dogodila u Zagrebu u kojemu je bila bačena bomba na vrtić u Kozari Boku, podmetnutog požara na jednu obiteljsku kuću u istoimenome naselju, napada Bad Blue Boysa na romsku obitelj u kombiju i natpisa “CIGANI MRŠ IZ RIJEKE” koji se dogodio u Rijeci prošle godine, Romski centar za promicanje i zaštitu ljudskih prava je pokrenuo inicijativu i u Slavonskome Brodu, u koju se uključilo Udruženje Roma „Ludari“ Rumunjskog porijekla R.H., Romska Udruga Mladih Brodsko-Posavske Županije i Volonterski Centar iz Slavonskoga Broda.

„Ovom kampanjom smo se priključili kao podrška Mitku iz Bugarske, ali smo željeli pokazati da smo i mi Romi jednaki u ovom društvu i da smo isti. Ako smo drugačiji samo zbog vanjskog izgleda, zbog boje kože, nacionalnosti, jezika i kulture, svi smo mi isti iznutra. Svi se borimo da preživimo na ovoj zemlji, trudimo se zaposliti, završiti škole, steči obitelj i prehraniti obitelj. Svi se mi borimo sa nevoljama i pokušamo priječi preko prepreka koje se pojave u našim životima. Živimo u 21-om stoljeću, tehnologija je napredovala, a mi Romi se još i dan danas suočavamo sa pojavom diskriminacije u našim životima. Živimo u nehumanim uvjetima, na rubu siromaštva, vrlo teško dođemo do posla, jer nas rijetko tko želi zaposliti. Čim nas vide koje smo boje kože ne žele nas zaposliti, naselja su nam bez vode, bez struje, bez kanalizacije, bez humanih uvjeta za život. Sanjamo o životu u kojemu čemo imati sve kao i ostali narod, da imamo vodu, struju, da naša djeca poslije završene škole nađu posla i da oni i njihova djeca isto tako žive normalnim životom kao i svi ostali”,  izjavio je predsjednik Udruženja Roma „Ludari“ Rumunjskog porijekla, Robert Radić.

“Želimo da nas večinski narod prihvati ovakve kakvi jesmo, da nam pomogne na putu integracije u društvu i tražimo i mi da budemo jednaki u društvu, te da Ustav Republike Hrvatske i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina publike Hrvatske, koji svima jamči slobodu i  jednakost, bude ispoštovan. Ovim putem pozivam predsjednicu države, Vladu R.H, župane i gradonačelnike, lokalne institucije, medije, škole, romske i ostale nevladine organizacije da se priključe ovoj kampanji“#RomaAreEqaul, i #RomiSuJednaki, izjavio je predsjednik Romskog centra za promicanje i zaštitu ljudskih prava, Čedo Todorović.

7864 false false true false true true false auto true ease-in-out 300 false 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%
4