Srbija: Da li će Romi u Leskovcu slaviti Đurđevdan?

Srbija/Leskovac – Većina Roma u Leskovcu, do prije dva desetljeća, 6. svibnja je slavilo blagdan Đurđevdan ili Erdelezi. Đurđevdan je praznik kada se ispraća zima i dočekuje proljeće.

Prema tradiciji, Romi su svoje domove, dan prije blagdana ukrašavali cvijećem i zelenim vrbovim grančicama, skupljali bi ljekovito bilje, a svi ukućani bi morali da se okupaju dan prije blagdana u tom bilju jer po vjerovanju to bi bilo zdravo.

9211_1Proslavljali su Erdelezi uz glazbu i veselje. Praznik je trajao tri dana. Nekoliko dana prije blagdana svaka kuća (kućanstvo) bi kupovala živo janje kako bi ga ujutro na dan praznika zaklali kao žrtvu.
Meso bi pekli i spremali razna jela i gostili bi sei tri dana dok traje blagdan.

Prvog dana Đurđevdana u ranu zoru, netko od ukućana bi otišao s djecom do rijeke, ponijeli bi neki bokal kako bi ga napunili vodom i donijeli bi ga kući, kako bi se ukućani koji nisu bili na rijeci tom vodom i umili. Dok bi odlazili prema rijeci, usput, ne bi s kim razgovarali zbog, kako su vjerovali, čuvanja sreće. Na rijeci bi se umivali, pojedini bi se čak i kupali (za zdravlje i sreću), pravili bi vjenčiće od mladog vrbovog granja i raznih biljka koje rastu pored rijeke i opasali bi se oko struka.

MG_4632Drugog dana praznika 7.maja Romi bi išli na zadušnice i nosili bi na groblje svojih pokojnika, mladu pečenu janjetinu, svježe novo voće i povrće, torte, kolače i dr. i to bi dijelili međusobno za pokoj duša umrlih.
Trećeg dana praznika za Rome iz Sat Male je bio posebno interesantan dan. Ujutro bi se okupili svi u centru mahale (što su održali i do današnjeg dana). Organizovale bi se utrke mladih za slatki umeseno slavski kolač s pečenom jagnjećom glavom, koja bi se nalazila u sredini. Radovali bi se, smijali, dijelili slatki umesen slavski kolač, ma tko ga od natjecatelja dobio, zapravo pobjednici bi dijelili kolač sa svima koji su se nalazili u tom naselju. Nakon toga bi i stari i mladi otišli do obližneg spotrskog terena u OŠ Svetozar Marković, ranije na terenu na mjestu gdje je nakada bilo Strelište i organizirali turnir u malom nogometu. U popodnevnim satima bi svi organizirano otišli do Arapove doline gdje su 1941.god. streljani Romi iz Leskovca, od strane njemačke okupcione vojske. Spremali bi kratki program u znak sjećanja na nevino stradale žrtve. Ineresantno je, da Romi pred Đurđevdan svojoj djeci kupuju novu obuću i odjeću i da ih oblače na dan praznika.

13120822
Sada je situacija nešto drugačija. Mali je broj onih koji sada ovaj praznik slave, a razlog koji su naveli je preobraćenje velikog broja leskvačkih Roma u protestantizam, zapravo u evanđeoskom vjerovanje, a
jedan dio Roma iz Sat Mahale je primio Islam. I jedni i drugi su nam rekli da je praznik Đurđevdan poganski blagdan i da ne treba žrtvovati ni jednu životinju, u ovom slučaju Jagnje za taj dan. izričiti su
bili da se običaji koje smo gore naveli ne održavaju jer je to također paganstina. Vidjeli smo ljude koji su kupovali janje u centru romskih mahala, u Podvorca i Sat Mahali i, a kako su nam rekli, kupuju
janje zbog djece kako bi se ona radovala i dodali da janje ne kolju na dan praznika 6.maja već dan ili dva ranije jer ne slave ovaj praznik.
Neki od sugovornika su nam kazali da slave Đurđevdan i da je to romska tradicija i da se drže Đurđevdanskih običaja.

Veliki broj leskovačkih Roma na ovaj ili onaj način, priznali ili ne priznali, Djudjevdan će proslaviti jer se i dalje doduše ne u cijelosti drže starih običaja i tradicije.

Izvor: ROMinfomedia

🔥0