Početna / ARHIVA / Vijesti / Svijet / Norveška: Vlada u Oslu platiti će reparacije Romima zbog patnji u vrijeme nacizma

Norveška: Vlada u Oslu platiti će reparacije Romima zbog patnji u vrijeme nacizma

Norveška je spremna platiti reparacije Romima zbog nasilne rasističke politike i patnji kroz koju su oni prošli u vrijeme nacističkog režima u ovoj zemlji u Drugom svjetskom ratu.

Norveška premijerka Erna Solberg ispričala se za diskriminaciju koja je omogućila smrt brojnih Roma u nacističkim koncentracijskim logorima nakon što im nije dozvoljen ponovni ulazak u Norvešku.

Ona se ispričala za diskriminaciju prije i poslije rata, rekavši da taj period i način na koji je Norveška tretirala Rome predstavljaju “mračni dio” povijesti te zemlje i da će platiti reparacije Romima.

Nacistička njemačka je okupirala neutralnu Norvešku u travnju 1940. a ubrzo su sljedbenici lokalne Nacional-socijalističke stranke formirali kolaboracionistički marionetsku vladu pod vodstvom Vidkuna Kvislinga.

Prema raspoloživim podacima iz sredine dvadesetih godina prošlog stoljeća, između 100 i 150 Roma živjelo je u Norveškoj u to vrijeme. Romska manjina u Norveškoj, koja sada broji svega oko 500 ljudi, vodi kampanju od devedesetih godina za dobivanje odštete.

Izjava Solberg uslijedila je nakon objavljivanja izvještaja komisije koji je naručila vlada u veljači, u kojem se detaljno navodi kako je norveškim Romima tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća bilo zabranjeno da se vrate u zemlju ako bi otišli u inozemstvo.

U izvješću se navode imena 62 osobe koje su nestale u nacističkim koncentracijskim logorima nakon tog odbijanja na granici.

oslo_by_linix_arts

Preživjelima iz koncentracijskih logora bilo je zabranjeno da ponovo uđu u Norvešku i 10 godina nakon rata, navodi se u izvještaju Centra za studije holokausta i vjerskih manjina.

Solberg je rekla da su mjere koje su vlasti tada poduzele bile jednake “rasističkoj politici isključenja”.

“Vrijeme je za moralno poravnanje sa ovim mračnim dijelom naše povijesti. Država priznaje svoju odgovornost za načinjene pogreške i nepravdu prema norveškim Romima “, rekla je premijerka.

Grčka je, također, nedavno tražila od Njemačke reparacije za Drugi svjetski rat u iznosu od 278,7 milijardi eura.

Izvor: Blic.rs

Oko Čedo Todorović

Također provjeri

Medijski kotač: Portal Udar iz Bosne i Hercegovine – Sasvim drugačija priča iz romske zajednice

Autor: Maja Grubišić i Selma Pezerović Romski portal Udar osnovala je organizacija Medijske inicijative iz Sarajeva kao …

Translate »