Srbija: Romskim obiteljima uručeni ključevi za socijalne stanove

Šef ureda Europske unije (EU) u Srbiji Michael Davenport i predstavnici grada Beograda uručili su ključeve i ugovore za korištenje 32 socijalna stana romskim obiteljima.

Srbija – Stanovi različitih veličina nalaze se u Mislođin, u općini Obrenovac, i dodijeljena su na doživotno korištenje romskim obiteljima koje su raseljene iz beogradskog naselja Belvil i ispod Gazele u montažne kuće u Makišu, Resniku, Kijevu i Jabučkom ritu.

Dvije zgrade u Mislođin, u koje su smještene 32 romske obitelji, izgrađene su zahvaljujući donaciji EU vrijednosti 575.000 eura, a izgrađene su u roku od 200 dana, dok je grad Beograd osigurao dozvole za gradnju, uređenje lokacije i povezivanje zgrada na infrastrukturne priključke.

Prilikom uručenja ključeva, Davenport je rekao da su stanovi izgrađeni u okviru projekta “Sagradimo dom zajedno”, u okviru kojeg je do sada stambeno osigurano 110 romskih obitelji sa 512 članova.

Prema njegovim riječima, Grad Beograd ima posebnu obvezu da nađe stambeno rješenje za sve građane iz neformalnih naselja, kao i da će EU učiniti sve da kroz projekt pomogne u tome, i to ne samo Romima, već svim ranjivim skupinama.

“Projekt financira EU sa 3,6 milijuna eura, u suradnji s gradom. Znamo da stanari sada žive mnogo bolje i sigurnije. To je osnovni razlog zbog kojeg je EU odlučila financirati i nastavak ovog projekta, kako bi još 50 porodica dobilo siguran i siguran krov nad glavom “, rekao je Davenport.

Sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda Nataša Stanisavljević rekla je da je danas značajan dan za romske obitelji koje su čekale i pet godina da riješe stambeno pitanje.

Prema njenim riječima, zbrinjavanje romskih obitelji koje su raseljene iz Belvila i Gazele, bio je najprioritetniji projekt za Beograd, jer su njime zbrinute 32 obitelji, odnosno 140 ljudi, od čega 62 djeteta.

“U protekle dvije godine zbrinuli smo više od 110 romskih obitelji. Prošle godine je 12 porodica dobilo stanove na Zvezdari, 15 u Jabučkom ritu na Paliluli, danas 32 obitelji u obrenovcu. Ovo pokazuje koliko grad brine o inkluziji Roma”, rekla je Stanisavljević.

Dodala je i da je grad poduzeo i određene korake i kada je u pitanju obrazovanje tih obitelji i ostvarenje prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i u pribavljanju i izradi osobnih dokumenata.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Roma Vitomir Mihajlović rekao je da je put koji su prošle obitelji, koje su danas dobile ključeve stanova, bio težak i trnovit, ali da one zaslužuju ravnopravne uvjete za život kao i svi građani Srbije.

“Tražimo veće zaposlenje, stanovanje, obrazovanje, sva prava kao ostali građani. Istovremeno, prihvaćamo i sve obveze”, rekao je Vitorović.

Pored prisutnih stanovnika novih zgrada u Mislođin, predstavnika grada i ureda EU u Beoradu, prisutni su bili i predstavnici općine Obrenovac.

Izvor: RTS

🔥5