Srbija: Nasilje u Subotici nad Romima

“Jedan od vozača kombija koji je prevozio aktiviste naše koalicije je pretučen”

Koalicija Građani i građanke Srbije priopćila je danas da izborni proces u Subotici protiče uz brojne neregularnosti, pritiske i nasilje i navela da “batinaši” jedne stranke presreću pripadnike romske nacionalne zajednice koji idu na glasovanje, prijete im i onemogućavaju ih da svojevoljno glasuju.

“Jedan od vozača kombija koji je prevozio aktiviste naše koalicije je pretučen, nakon čega mu je u subotičkoj bolnici konstatovan lakši potres mozga. Pored ovog najdrastičnijeg slučaja bili smo suočeni s još nekoliko ozbiljnih fizičkih prijetnji “, navodi se u priopćenju ove koalicije koju predvodi Romska partija.

Dodaje se da su napadači došli sa dva vozila, “audijem” jagodinskih registarskih oznaka i svijetloplavom “pežoom” subotičkih tablica.

Navodi se da su osobe u službenom vozilu Javnog komunalnog poduzeća Tržnica presreli kombi sa aktivistima koalicije, prijetili vozaču i rekli mu da ne smije više voziti članove koalicije na glasovanje.

Koalicija Građani i građanke Srbije je priopćila i da su njihova vozila zaustavljana u još nekoliko navrata i da im je također prijećeno da moraju prekinuti sa svojim aktivnostima.

“Rečeno im je da idu kućama ili će im biti izlupan kombi i oni zajedno s njima”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da se na pojedinim biračkim mjestima biračioma sugerira da glasaju za jednu stranku.

“O svim ovim događajima obavijestili smo policiju, promatračku misiju OESS-a, te Izborno povjerenstvo Grada Subotice”, piše u priopćenju.

Ocjenjuje se da ova vrsta pritisaka ima i elemente diskriminacije na rasnoj, odnosno nacionalnoj osnovi.

Izvor: Autonomina.info

0