“Romi i dalje najmarginalizovaniji na Kosovu”

Sa prošlogodišnjeg Dana Roma (Foto Kim)

Aktivista za prava romske zajednice na Kosovu Gazmen Salijević upozorio je danas da se ova zajednica i dalje suočava s istim problemima kao i prije šesnaest godina.

Salijević povodom Međunarodnog dana Roma koji se obilježava sutra ističe da se problemi njihove zajednice samo nagomilavaju, te da se negativno odražavaju na integraciju Roma u kosovsko društvo.

“Nijedna institucija, bilo politička, socijalna ili kulturna, nije se ozbiljno bavila prevazilaženjem ovih problema. Učinjeno je nekoliko pokušaja, ali bez krajnjih rezultata. Romi i dalje ostaju jedna od najmarginalizovanijih zajednica na Kosovu “, smatra Salijević.

On ističe da je zaposljavanje jedan od osnovnih preduvjeta za daljnji opstanak romske zajednice.

“Kada je riječ o zapošljavanju Roma, naročito u ministarstvima i drugim institucijama na Kosovu gotovo da nas nema. Nas ima tamo gdje je zagarnatovano mjesto a to je parlament Kosova, nas nema u institucijama, a trebalo bi da budu Romi budu predstavljeni u svim institucijama Kosova “.

Salijević poručuje predstavnicima vlastta da se ozbiljno pozabave položajem Roma na Kosovu i da se njihovim problemima bave i ostalim danima u godini a ne samo 8. Travnja.

Izvor: Radio Kim

🔥5