Povodom 8. travnja – Svjetskog dana Roma: Jačanje zajedništva, širenje dobrih namjera i osjećaja

Mnoge škole i zajednice, naši članice i članovi širom Hrvatske obilježile su Svjetski dan Roma:

Udruga mladih Roma “Romska budućnost” Rijeka obilježila je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke Svjetski dan Roma. Udruga je članica REYN-a pa je ovom prilikom ukazala na važnost prava romske djece i prepreke s kojima se ona susreću u obrazovanju. Učenici i učenice iz Rijeke te učenici OŠ Vladimira Nazora iz Crikvenice pripremili su umjetnički program uz glazbu i ples, pod vodstvom Predsjednika udruge, Etema Fazlija, koji inače radi kao romski pomagač u spomenutoj školi. Na taj način željeli su ne samo proslaviti Svjetski dan Roma, već i ukazati na to koliko im je samima važno obrazovanje. Događanju su prisustvovali i Gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel, Predsjednik Vijeća Romske nacionalne manjine Grada Rijeke, predstavnica Ureda  Pučke pravobraniteljice te mnogi drugi.

Svjetski dan Roma u Međimurskoj županiji obilježen je međuškolskim susretom pod nazivom “Stazama prijateljstva”. Domaćinstvo u organiziranju prigodne manifestacije ove je godine pripalo OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. U Domu kulture ” Stazama prijateljstva” uključio se velik broj učenika romske i neromske nacionalnosti iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, OŠ Kuršanec, OŠ Orehovica i Centar za Odgoj i Obrazovanje Čakovec. Učenici pod vodstvom svojih mentora i romskih pomagača obogatili su program obilježavanja Svjetskog dana Roma svojim izvedbama u plesu, pjevanju i recitiranju. Prigodnim govorom i čestitkama učenicima se obratio pročelnik za obrazovanje i kulturu g. Branko Sušec, ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica gđa Đurđa Horvat i romski pomagač g. Zvonko Kalanjoš, kao domaćin i predstavnik Roma Međimurske županije. Nakon nastupa, u Domu Kulture upriličen je svečani domjenak za učenike sudionike i njihove učitelje mentore i romske pomagače.

Posebna priča dolazi nam iz Paraga u Međimurju – Svjetski dan Roma obilježili uz recitacije školske djece koja pohađaju osnovnu školu Dr. Ivana Novaka Macinec i uz prisustvo učitelja i učiteljica, ravnateljice Božene Dogša i Načelnika Općine Nedelišće Darka Danie.

Fotografija: Proslava Dana Roma u OŠ Huga Badalića, preuzeto s RomskiPortal.com

Središnja proslava u Hrvatskoj održana je u Muzeju Mimara. Saborski zastupnik za romsku manjinu Veljko Kajtazi tom je prigodom podsjetio da su najveći romski problemi i dalje – obrazovanje, stanovanje, zdravstvena zaštita i zapošljavanje.

Osnovna Škola “Hugo Badalić” u partnerstvu dislociranog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu su organizirali kulturnu manifestaciju povodom Svjetskog dana Roma. Kulturnoj manifestaciji su bili prisutni Hrvoje Andrić, dogradonačelnik Slavonskoga Broda, Irena Čugura-Čerić, ravnateljica OŠ “Hugo Badalić”, Emina Berbić Kolar, prodekanica za razvojno-stručni rad dislociranog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu, Sanja Nuhanović, predavačica na dislociranom studiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu, te Robert Radić, predsjednik Udruženja Roma “Ludari” rumunjskog porijekla. Ravnateljica Čugura-Čerić, ravnateljica Osnovne Škole “Hugo Badalić, je pozdravila sve nazočne te je posebno zahvalila. “Posebna je prigoda jer Osnovna Škola Hugo Badalić po prvi puta organizira obilježavanje Svjetskog dana Roma. Ponosna sam što škola organizira ovakvu manifestaciju, jer jačanjem zajedništva i suživota, širenjem dobrih namjera i osjećaja, možemo pomoći ovoj djeci, a našim učenicima da nauče i prihvate različitosti i grade zajednički život”.

Izvor: REYN-Hrvatska

0