Obilježen Svjetski dan Roma

Foto/RNV Arhiva, Dario Gilja
Autor: ROMI.HR
Svjetski dan Roma, najveći romski praznik, Romsko nacionalno vijeće obilježilo je akcijom rušenja simboličnog zida predrasuda na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Ovaj zid predstavlja prepreku između Roma i neroma, a ova akcija je prva u nizu akcija kojima se želi mijenjati percepciju društva prema Romima.

Prije 45 godina, 8. travnja 1971., u Londonu je održan Prvi svjetski kongres Roma na kojem je usvojen naziv Rom, što na romskom znači čovjek, a odabrani su i zastava te himna „Đelem, đelem“. Tek 1990. ovaj datum je prihvaćen kao datum obilježavanja dana Roma.

Ovom akcijom željeli smo ukazati na predrasude s kojima se Romi susreću svakodnevno, na veličinu tog problema, kako bi se suzbila diskriminacija Roma. Odnos prema Romima se treba iz korijena promijeniti i problemi manjine se ne smiju trivijalizirati, umanjivati i ignorirati.

Srušili smo zid veličine šest sa dva i pol metra, na kojem su bile ispisane diskriminatorne riječi, tako česte u govorima mržnje, odnosno, svi oni stereotipni pojmovi koji se povezuju s Romima. Zid predstavlja i simboličku prepreku koju i romsko i neromsko stanovništvo trebaju prevazići. Sada smo imali priliku zajednički srušiti takav zid – rekao je Lule Nikolić, predsjednik RNV-a.

Na događaju su bili desetci građana, zainteresirani prolaznici su se skupili i s nama sudjelovali u ovom simboličnom činu.

Danas se također obilježava i godišnjica od usvajanja Rezolucije Europskog parlamenta posvećenoj borbi protiv anticiganizma. Predstavnici institucija Europske unije povodom Svjetskog dana Roma u svojoj su se izjavi osvrnuli na netrpeljivost prema Romima, isključenost i diskriminaciju s kojima se Romi suočavaju:

Jednakost pred zakonom i nediskriminacija temeljne su vrijednosti Europske unije. Međutim, netrpeljivost prema Romima i dalje je vrlo česta pojava u Europi i svijetu. Isključenost, nejednakost i diskriminacija s kojima se i dalje suočavaju brojni Romi u suprotnosti su s temeljnim vrijednostima Unije.

Romi nemaju jednak pristup tržištu rada, obrazovanju, stanovanju i zdravstvenoj skrbi. Prisilno iseljavanje Roma i dalje izaziva zabrinutost. Osim toga, začarani je krug siromaštva i dalje zatvoren jer djeca Roma često ne dobivaju jednako kvalitetno obrazovanje kao ostala djeca. Zbog toga vjerujemo da je hitno potrebno da posebice romska djeca dobiju bolji pristup obrazovanju.

Međutim, potrebno je učiniti još više, ne samo na nacionalnoj razini, nego posebno još i na lokalnoj razini…Kao čuvarica Ugovora Komisija će nastaviti podupirati i pratiti politike država članica za borbu protiv diskriminacije kako bi se osiguralo poštovanje temeljnih prava sviju. Romi su dio naše Unije i ne smiju biti zapostavljeni.

Osim Romskog nacionalnog vijeća, programe proslave su organizirali i Savez Roma „Kali Sara“ sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem u Muzeju Mimara, a Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba na glavnom zagrebačkom trgu je dijelilo promotivne materijale.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ROMA U DRUGIM ZEMLJAMA

I ove je godine Svjetski dan Roma obilježen nizom događanja diljem svijeta kako bi se proslavila kultura i povijest Roma te kako bi se upozorila javnost na aktualna pitanja koja se tiču romske zajednice i na probleme s kojima se Romi suočavaju.

U Europskom parlamentu u Bruxellesu je održan Tjedan Roma – serija događanja, sastanaka, izložbi, debata kojima se obilježava Svjetski dan Roma. Brojni mladi romski aktivisti iz više zemalja su se susreli s članovima Europskog parlamenta i Europske komisije. Organiziranjem različitih događanja željelo se izazvati stereotipe o Romima i naglasiti potrebu za akcijom kako bi se postigli ciljevi Rezolucije Europskog parlamenta iz 2015. godine o potrebi borbe protiv anticiganizma.

U Londonu je obilježena 45. godišnjica od održavanja Prvog kongresa Roma u Londonu.

U mjestu Govanhill (UK) otvorena je izložba fotografija koja prikazuje svakodnevni život Roma i njihovih susjeda, a u pripremu izložbe su bili uključeni mladi Romi.

U Dublinu je Svjetski dan Roma obilježen uz glazbu i ulični performans kako bi se proslavilo postignuća Roma i naglasilo ugroženost ljudskih prava kada govorimo o Romima.

U Njemačkoj je institucija RomArchive organizirala predavanje Zonija Weisza, preživjelog stradalnika Holokausta, kao i izložbu britanskog umjetnika Damiana Le Basa „Frontiers de Luxe“ koja prikazuje razlike u ekonomskoj moći i različite životne šanse. U Berlinu,  Alijansa za solidarnost između Sinta i Roma u Europi je održala skup protiv anticiganizma na kojem je govorila i Soraya Post, romska zastupnica u Europskom parlamentu.

U Belgiji je otvorena konferencija „Mogućnosti za zapošljavanje mladih Roma.“

U Češkoj organizacija ARA ART je proslavila Svjetski dan Roma uz glazbeni program. U Budimpešti su obilježavanje Svjetskog dana Roma organizirali studenti Srednjoeuropskog sveučilišta prigodnim programom, a pored toga je održan festival u sklopu kojeg će posjetitelji moći steći sliku o raznolikosti i vrijednostima romske kulture u Mađarskoj.

Švedska javna televizija TV SVT je objavila više emisija na romskom jeziku.

U Winnipegu, Kanada Artbeat Studio je organizirao prikazivanje dokumentarnog filma „Bez šansi“, koji progovara o trenutnoj krizi po pitanju prava Roma u Mađarskoj.

U San Franciscu Svjetski je dan Roma proslavljen u Hrvatsko – američkom kulturnom centru predstavljanjem romske glazbe, plesova i hrane. U Bostonu se proslavilo uz romsku kulturu i glazbu, a studenti Berklee College of Music su održali koncert sa gostom Damianom Dragichijem, legendarnim glazbenikom i romskim zastupnikom u Europskom parlamentu.

Izvor: Romi.hr

🔥1