Srbija: Nova strategija Vlade za zapošljavanje Roma odlično napreduje!

BEOGRAD/SRBIJA – U palači Srbije održan sastanak Upravnog odbora projekta “Ovdje smo zajedno – Europska podrška za uključivanje Roma”. Ravnatelj Ureda za ljudska i manjinska prava i predsjednika Uprave projekta Suzana Paunović je podsjetio da je Vlada Srbije u ožujku usvojio novu strategiju za socijalno uključivanje Roma do 2025. godine

Paunović je rekao da je napravio bazu podataka za praćenje rezultata mjera za uključivanje Roma i rekao da je ovo vrlo važan alat za učinkovitu provedbu politike na nacionalnoj i lokalnoj razini, jer je baza omogućuje pohranu, čuvanje i čitanja podataka nacionalnih i lokalnih institucija na jednom mjestu ,

Unosom podataka u bazu podataka svih jedinica lokalne samouprave će pružiti bolju vidljivost rezultatima, planovima i potrebama Roma rajednice na lokalnoj razini, a ove informacije će utjecati na strateške odluke donatora.

Trening za korištenje baze prošlo ukupno 82 predstavnika jedinica lokalne samouprave. Do sada, 94 jedinica lokalne samouprave završio elektronski upitnik za bazu gdje je sadašnji proces popunjavanja upitnika pruža tehničku pomoć za neometan rad i unos podataka na lokalnoj razini.

Kada je riječ o najboljim praksama u zapošljavanju Roma, Paunović je rekao da finalizira dodjelu posljednjih komada opreme za 17 tvrtki, koji će zaposliti oko 60 članova romske zajednice. Podrška se sastoji od opreme, stručnu pomoć i usavršavanje. Ukuprna vrijednost opreme koja je donirana je oko 360.000 €, a do sada je isporučio opremu u protuvrijednosti od 290.000 eura.

U području stanovanja, u 13 općina u izradi tehničke dokumentacije za 15 infrastrukturnih projekata. Izgrađena u 12 urbanističkih planova podstandandardnih naselja u 10 općina. Kroz potporu Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture mapirali 583 podstandardan romska naselja u Srbiji i uspostavio geografski informacijski sustav GIS-a, koji će omogućiti praćenje i poboljšanje uvjeta stanovanja. U ovom naselju će u budućnosti ulažu kako bi građanima Romima su dobili s najboljim mogućim uvjetima u kojima živi.

Izvor: INFORMER – Nezavisne Dnvene Novine

0